Ingezonden persbericht


Rotterdam, 6 december 2005


- PERSBERICHT -

Consument wordt gemanipuleerd

Corporaties gaan voor macht en winst ongeacht de gevolgen

Via de popcultuur, reclame, eigen propaganda en zelfs het journaal oefenen grote bedrijven macht uit op ons leven. Op 7 december start LLiNK met de driedelige documentaire serie 'The Corporation', hierin wordt de aard, geschiedenis, controversiële impact en de toekomst van multinationals onderzocht. De documentaire toont voorbeelden uit de praktijk en interviews met zowel mensen uit corporaties als met hun tegenstanders. The Corporation won 24 internationale prijzen, waaronder de Audience Award for documentary in World Cinema, Sundance Film Festival 2004. LLiNK zendt 'The Corporation' uit op 7, 14 en 21 december om 23.55 uur op Nederland 3.

Volgens de wet is een corporatie een 'persoon'. In de eerste uitzending 'De pathologie van de Handel' wordt aandacht besteed aan de complexe persoonlijkheid van grote bedrijven. In voorbeelden komt de eigenschap egoïsme duidelijk naar voren en winst is een van de belangrijkste drijfveren. Multinationale bedrijven zijn blind voor de gevolgen van hun handelen, zoals schade voor de werknemers (sweatshops), schade voor de gezondheid (kankerepidemie), schade aan dieren (synthetische hormoon rBGH) en schade aan de biosfeer.

Deel twee 'Planet Inc.' laat zien dat tegenwoordig vrijwel alles op deze planeet te koop is. Corporaties bezitten hele steden, hebben patenten op planten, dieren, ons DNA en zelfs het lied Happy Birthday is niet rechten vrij. Boodschappen van multinationals bereiken ons vele malen per dag. Zoals een leidinggevende formuleert: 'Je kan de consument manipuleren om iets te willen, zodat het jouw producten gaat kopen. Het is een spel." In dat spel vormen zelfs driejarige peuters een nieuwe doelgroep.

In het laatste deel 'De afrekening', wordt aandacht besteed aan het feit dat een onderneming niks begrijpt van de waarde van de democratie. Corporaties hebben vaak geprobeerd zich hiervan te ontdoen, wanneer deze de winst in de weg stond. Zo is in 1934 in de VS een, door het zakenleven gesteunde, militaire dictatuur voorkomen dankzij één eerlijke man. Multinationale bedrijven zullen ook altijd misbruik maken van het ontbreken van democratie. De hechte relatie tussen IBM en Nazi Duitsland illustreert dit. Steeds meer individuen en actie-groepen komen hiertegen in opstand.

'The Corporation' wordt uitgezonden door LLiNK. LLiNK maakt programma's over mondiale verhoudingen, mensen- en dierenrechten, natuur en milieu. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. Sinds september 2005 zendt LLiNK uit op Nederland 3, radio 1, 3FM, 747AM en www.LLiNK.nl. De kleinste omroep met de grootste idealen.


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie en beeldmateriaal:

www.llink.nl www.filmstransit.com/corporation.html

Mattheus Bleijenberg: 010 - 288 22 80 / 06-533 537 93 Yvonne Gipsen: 010 - 288 22 81

--
Met vriendelijke groet,

Daphne van der Vegt
Stagiaire Dierenwelzijn / Communicatie

LLiNK de nieuwe omroep
Lloydstraat 5
3024 EA Rotterdam
T: +31 (0)10 28 82 282
F: +31 (0)10 28 82 200
E: daphne@llink.nl
I: www.llink.nl

LLiNK, de kleinste omroep met de grootste idealen, maakt programma's over mondiale verhoudingen, mensen- en dierenrechten, natuur en milieu. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt vanaf september 2005 uit op Nederland 3, Radio 1, 747AM en 3FM en www.llink.nl