Nederlandse Vereniging van Journalisten

Aan alle leden van de NVJ
Ziektekostenverzekering: nog tijd genoeg om te kiezen (6 december 2005)

Beste collega,

Met ingang van 1 januari 2006 treedt de nieuwe Zorgwet in werking. Het onderscheid tussen ziekenfonds en particulier verzekerden wordt afgeschaft. Iedereen krijgt een basisverzekering en kan zich via aanvullende pakketten bijverzekeren en iedereen staat het vrij te kiezen voor welke verzekeringsmaatschappij dan ook.

Als je diverse mailings moet geloven dan is haast geboden. Aanbiedingen vliegen je om de oren. Toch is het verstandig om te wachten met het maken van een keuze. Zo rond half december zal de huidige ziektekostenverzekeraar met een aanbod komen. Het is goed om dit aanbod te vergelijken met andere pakketten. Zo is het mogelijk korting te krijgen als in een collectief een verzekering wordt afgesloten. Dat kan bijvoorbeeld via de werkgever. Maar ook de FNV heeft een collectief contract gesloten, met Menzis. Aangezien de NVJ aangesloten is bij de vakcentrale, staat dit aanbod open voor leden van de NVJ. Wij houden u hierover op de hoogte.

De NVJ heeft al een ziektekostenverzekering (oude stijl) in haar verzekeringspakket waarvan vooral freelancers gebruikmaken. Op dit moment zijn wij voor de nieuwe situatie per 1 januari 2006 nog met meerdere partijen in gesprek over een collectief pakket, dus met extra korting. Wij willen die gesprekken eerst afwachten voor wij met een voorstel naar u toe komen.

Maar is dat dan niet een beetje laat, want voor je het weet is het 1 januari? Er is geen haast nodig! De verzekeringsmaatschappijen hebben lang op elkaar gewacht voor zij met de tarieven naar buiten kwamen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wie wat vraagt voor welk pakket. Elke verzekerde heeft tot 1 maart 2006 de tijd om de verzekering op te zeggen en zelfs tot 1 mei 2006 de tijd om een nieuwe verzekering aan te gaan.
Wij adviseren u om nog niet (overhaast) contracten aan te gaan. Wat dat betreft is het handiger te wachten tot er meer duidelijkheid is. De NVJ zal zo spoedig mogelijk met een optie komen die voor alle leden toegankelijk zal zijn.

Met vriendelijke groet,

Thomas Bruning,
Bianca Rootsaert,
Ellie Speet,
Yvonne Dankfort,
Marc Visch,
secretarissen NVJ