Gemeente Delft

De gemeente Delft, de GGD, Parnassia en het Preventie Adviesteam (PRAT) zijn een lokale campagne gestart die ouders bewust moet maken van de schadelijke effecten van alcoholgebruik op jonge leeftijd. Kinderen beginnen steeds eerder met alcohol drinken en dat gebeurt vaak met medeweten of toestemming van ouders. Dit blijkt niet alleen uit landelijk onderzoek maar ook uit een recent onderzoek van de GGD Zuid-Holland West. Scholieren worden tijdens de campagne uitgedaagd het beste voorlichtingsmateriaal te maken.

Uit het onderzoek van de GGD Zuid-Holland West blijkt bijvoorbeeld dat bijna de helft van de basisschoolleerlingen al eens alcohol gedronken heeft. Bij de 14-jarigen is dat gestegen tot 90%. De helft van de 14-jarigen is al eens dronken geweest. Jongeren die op jonge leeftijd alcohol drinken hebben een grotere kans op ernstige gezondheidsrisico's zoals beschadiging van hersenen en organen. Bovendien geeft drinken op jonge leeftijd een verhoogd risico op problematisch drinkgedrag op latere leeftijd.

Omdat ouders zich hiervan niet vaak bewust zijn, is STAP (Stichting Alcoholpreventie) een landelijke campagne gestart. Ouders krijgen niet alleen informatie maar ook advies hoe je kunt voorkomen dat je kind teveel drinkt (www.alcoholenopvoeding.nl). In aansluiting hierop zijn de gemeente Delft, de GGD, Parnassia en het Preventie Adviesteam (PRAT) een lokale campagne gestart. Alle ouders van 10 - 15 jarigen hebben een brief en een STAP-magazine ontvangen waarin gewezen wordt op de risico's van alcoholgebruik op jonge leeftijd. De oudercommissies van de scholen zijn gewezen op de preventieprogramma's waarvan scholen gebruik kunnen maken. Scholieren tussen de 10 en 15 jaar strijden in een wedstrijd om de prijs voor het beste voorlichtingsmateriaal over dit thema. De winnende inzending wordt gepubliceerd op www.alcoholenopvoeding.nl. De campagne duurt tot eind december 2005.

Voor de redactie
Nadere informatie bij: Sharon Buys, gemeente Delft, tel. 260 29 75.
-----------------------

---- --