FNV

Menselijke maat zoek bij WAO-keuring

De WAO-keuringen staan bol van incidenten en onprofessioneel gedrag. Dat blijkt uit de meldweek die de FNV twee weken geleden organiseerde.

De menselijke maat bij de WAO-keuring is zoek. Meer nog dan de nieuwe zeer strenge keuringscriteria voor de WAO, lijken van bovenaf opgelegde `productienormen' bij het UWV er voor te zorgen dat een groot aantal WAO'ers zijn uitkering geheel verliest.

Het kabinet moet daarom niet alleen de onrealistisch strenge keuringscriteria terugdraaien, maar ook de greep op de kwaliteit van de keuringen verstevigen. Gebeurt dit niet dan gaat het met een groeiende groep plotsklaps gezond verklaarde arbeidsongeschikten zowel op de arbeidsmarkt als in sociaal opzicht "faliekant fout".

Dat stelt de vakcentrale FNV in het eindverslag van haar meldweek rond de aangescherpte WAO-herkeuringen "Contouren van een verloren generatie arbeidsongeschikten".

Verloren

Het rapport is gebaseerd op de ervaringen van 2800 WAO'ers die volgens de nieuwe praktijk zijn herkeurd. De helft van deze groep verloor door de nieuwe keuringen geheel of gedeeltelijk zijn WAO-uitkering. Van de volledig arbeidsongeschikten werd 40 procent geheel arbeidsgeschikt verklaard.

FNV vice-voorzitter Ton Heerts is geschrokken van de vele incidenten bij de keuring en het gemak waarmee het UWV ingrijpende beslissingen neemt. Zo klagen WAO'ers erover dat keuringsartsen aangeven geen behoefte te hebben aan lezing van het medisch dossier.

Ook zijn eerder door de specialist vastgestelde ziektes onbekend, is het keuringsrapport al bij voorbaat opgesteld of is een enkele bloeddrukmeting bij een hartpatiënt al goed voor een gezondverklaring. Een ander kreeg te horen dat wie `zes uur wakker kan blijven, ook zes uur kan werken'.

Niet professioneel

In totaal klaagt driekwart van de WAO'ers over de professionaliteit van de keuringsarts en gaf ruim de helft een onvoldoende. Het oordeel over de arbeidsdeskundige was beter: een derde gaf een onvoldoende.

De indruk dat niet alleen de officiële keuringscriteria debet zijn aan het grote aantal teruggeschroefde WAO-uitkeringen, wordt gevoed door artsen en arbeidsdeskundigen die WAO'ers bij de keuring opzadelen met dubbele boodschappen. Terwijl de keuringsarts "als mens" constateert dat iemand te ziek is om te werken, volgt tegelijkertijd onder verwijzing naar "hogerhand" het oordeel arbeidsgeschikt.

Artsen zeggen volgens WAO'ers anders "op hun kop te krijgen". Bij WAO'ers ontstaat zo de indruk door minister De Geus of het UWV-management gekeurd te zijn. De worstelingen van artsen en arbeidsdeskundigen sluiten aan bij een eerder intern rapport van het UWV. Daarin is sprake van een hoge tijdsdruk en "toenemende ethische dilemma's".

Intussen lijken officiële cijfers van het UWV een te rooskleurig beeld van de reïntegratie te geven: de kans om weer aan de slag te komen blijft onverminderd klein. Van de WAO'ers, heeft slechts 5 procent na herbeoordeling een betaalde baan of urenuitbreiding voor elkaar gekregen. Van duurzame reïntegratie is al helemaal geen sprake: eenderde van de WAO'ers die hun werkervaring bij de FNV meldden stond binnen enkele maanden al weer op straat.

De FNV vreest voor het ontstaan van een "verloren generatie waarmee het faliekant fout gaat": de uitkering valt weg, werk is er niet en wie een eigen huis of verdienende partner heeft, krijgt helemaal niets. Naarmate de strenge keuringen vorderen kampt een steeds groter wordende groep met depressies en psycho-sociale klachten.

Meer toezicht

Ton Heerts, die het rapport vanmiddag overhandigt aan de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken, wil dat de keuringen conform het SER-advies worden uitgevoerd. "De aanscherping van keuringseisen moet ongedaan worden gemaakt en het kabinet moet meer toezicht houden op de kwaliteit van de WAO-keuring."

De FNV-voorman wijst erop dat de onzorgvuldige en absurd strenge keuringspraktijk niet alleen de 350.000 WAO'ers treft die voor herkeuring worden opgeroepen, maar ook iedereen die vanaf 1 januari onverhoopt een beroep moet doen op een
arbeidsongeschiktheidsuitkering. "De vraag is of we wel met z'n allen premie moeten betalen voor een verzekering die nauwelijks nog dekking biedt."

6 december 2005


* Meer informatie op de FNV WAO-site