Gemeente Vlaardingen


December 2005: Noordelijke goudvinken in Vlaardingen

Vlaardingen viel op 11 november 2005, voor het eerst sinds jaren, weer de eer te beurt om gastheer te mogen zijn van goudvinken. Er werden zes van deze schitterende vogels in het Natuurpark gedeelte van het Holypark gezien .

Op 27 november ontdekte wij wederom vier vrouwtjes Goudvinken; nu zaten ze de bessen te eten van de Sporkehoutstruiken die vlak bij de parkeerplaats bij de Rijska staan.

Hoewel deze vogelsoort in ons land als broedvogel niet zeldzaam is leven de meeste toch in de oostelijke helft van Nederland. De duinstreek (o.a. in de duinen van Voorne kun je ze regelmatig tegenkomen) vormt een dun lint met verbrokkelde broedpopulaties aan de westkant van ons land. Het lijkt wel of ze niet onder de zeespiegel durven te broeden

s Winters komen vaak noordelijke broedvogels ons land bezoeken, met name Scandinavische Goudvinken komen hier dan voor. Deze zijn o.a. te herkennen aan de iets forsere afmetingen. Sinds enkele jaren is er op verschillende internetsites (o.a. Eurobirdnet) een discussie over trompetterende Goudvinken en hun herkomst want niemand weet nog precies waar deze dieren vandaan komen. De Nederlandse en Scandinavische Goudvinken trompetteren niet. Men neemt nu aan dat deze trompetterende Goudvinken uit Siberië komen.

internet/stadswerk/pics/nme/algemeen natuur/Goudvink (vrouwtje).jpg Het Natuurpark in het Holypark bleek op 11 november een goede rust- en foerageerplaats voor deze trompetteraars want we ontdekten om 13.15 uur twee mannetjes en vier vrouwtjes van deze Goudvinken. Toen we een foto van de dieren aan het maken waren hoorden we naast de normale Goudvinkgeluiden drie keer de luide trompetroep. Een onmiskenbaar geluid!

Het viel ons op dat de dieren niet zo schuw waren als de Goudvinken die in ons land broeden, een eigenschap die bij meer vogelsoorten voorkomt die in een omgeving opgegroeid zijn waar de menselijke bevolkingsdruk met alle bijbehorende gevaren erg laag of afwezig is. Gedurende de middag verplaatsten ze zich meerdere keren, maar telkens vonden we ze roepend en toeterend terug in de Sporkehoutstruiken. Ze aten er van de knoppen en bessen. Toen we aan het eind van de middag stopten met werken waren de Goudvinken nog steeds aanwezig.

Opmerkelijk is dat we dezelfde avond e-mails van de nieuwslijn van de regionale KNNV-Vogelwerkgroep ontvingen waarin Loek Batenburg twee vrouwtjes Goudvinken bij de Rietputten in de Aalkeet Binnenpolder meldde.

De op 27 november waargenomen Goudvinken zijn gezien hun gedrag, formaat en geluid ons inziens ook noordelijke vogels en het is dus goed mogelijk dat we met een kleine influx te maken hebben.

Goudvink mannetjes en vrouwtjes zijn makkelijk van elkaar te onderscheiden, vrouwtjes hebben een beige borst en mannetjes een rode. Beide hebben een zwarte pet bovenop de kop en bij wegvliegen valt de witte stuitvlek erg op.