Provincie Noord-Holland

5-12-2005

Onderwerp

Afspraken samenwerking Plan Anna´s Hoeve in convenant

Marcel van Kanten

Op 5 december is een belangrijke stap gezet in de uitvoering van Plan Anna´s Hoeve. De vijf samenwerkende partijen hebben het convenant Plan Annas Hoeve getekend. Dit convenant geeft eenduidige afspraken tussen de partijen over de landbodemsaneringen, de waterbodemsaneringen, de inrichting van het watersysteem en het ecologisch herstel van Plan Annas Hoeve, de projectorganisatie en de uitvoering van de projecten en de financiering van de projecten. De partijen gaven unaniem aan blij te zijn met de samenwerking en de inhoud van het convenant. Samenwerken is de kunst van het goed mengen van wijn met water, dat is hier succesvol door alle partijen gebeurd, stelde een tevreden heer Moens, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland.

Partijen

Namens de samenwerkende partijen tekenden gedeputeerde de heer A. Moens van de provincie Noord-Holland, wethouder de heer M. Koopman van de gemeente Hilversum, wethouder mevrouw M. Klingenberg van de gemeente Laren, bestuurslid mevrouw W.H. Metz van de Stichting Gooisch Natuurreservaat en bestuurslid de heer P.P. Korzelius van het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht.

Werk in uitvoering

Het denkwerk is achter de rug, het doewerk is begonnen, aldus de heer Moens. Want er wordt nu al volop gewerkt aan de uitvoering van het Plan Annas Hoeve. Veel projecten waarover in het convenant afspraken zijn vastgelegd zijn al uitgevoerd of in uitvoering. Zo is onder andere de Speelweide gesaneerd, is er een gronddepot gemaakt voor de berging van verontreinigde grond uit het plangebied Annas Hoeve en uit de Hilversumse wijk Liebergen en is het slib uit de Speelweidevijver verwijderd. Daarnaast is begonnen met het ecologisch herstel in het natuurgebied Laarder Wasmeer. Er staan nog een groot aantal projecten op stapel. Volgend jaar zullen onder andere het Watergat in het natuurgebied Laapersveld, de Laapersvijver en de Van Riebeeckvijver worden gebaggerd en start de bouw van de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie. Ook in 2007 en 2008 wordt nog hard gewerkt aan de uitvoering van Plan Annas Hoeve.

Raamovereenkomst Ruiling Onroerende Zaken

Ook hebben de gemeente Hilversum en hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht op dezelfde bijeenkomst de Raamovereenkomst Ruiling Onroerende Zaken ondertekend. Voor de verplaatsing van de
rioolwaterzuiveringsinstallatie naar een kleinere locatie binnen het plangebied Anna´s Hoeve is een grondruil noodzakelijk. Deze is in de raamovereenkomst geregeld. De huidige installatie kan daarna worden gesloopt en de bodem wordt gesaneerd en bouwrijp gemaakt ten behoeve van woningbouw.

Waarom een integraal Plan Annas Hoeve?

Het gebied Anna´s Hoeve, in Hilversum Oost, is op een aantal plaatsen zo vervuild dat de grond en bodems van een aantal meren gesaneerd moeten worden. Als de bodemverontreiniging niet wordt opgeruimd blijft het gebied een gevaar voor de volksgezondheid, zal de natuur zich nooit kunnen herstellen en kan het grondwater worden verontreinigd. En dat heeft vervelende gevolgen voor het drinkwater van Hilversum. De provincie Noord-Holland, het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), de gemeente Hilversum en het Goois Natuurreservaat pakken dit gebied gezamenlijk aan. Met dit Plan Annas Hoeve wordt de natuur in dit gebied weer hersteld, en komt er ruimte vrij voor woningbouw.