De Nederlandse Bank


Lancering nieuwe statistieken voor het eurogebied Nieuwsbericht

Datum leeg 06/12/2005

Gezamenlijke verspreiding van statistieken voor het eurogebied en de nationale bijdragen op de websites van de ECB en de ncb's

Vandaag lanceren de Europese Centrale Bank (ECB) en de nationale centrale banken (ncb's), voor het eerst, gezamenlijke tabellen voor het eurogebied en voor de nationale bijdragen daaraan op hun websites.

Een belangrijke taak van de centrale banken is het verzamelen en publiceren van monetaire en financiële gegevens voor het eurogebied. Om tegemoet te komen aan een groeiende behoefte onder gebruikers van deze statistieken hebben de ECB en de ncb's een kader ontwikkeld om de toegankelijkheid van deze gegevens te vergroten.

De essentie van dat nieuwe kader is dat de eurototalen en alle nationale bijdragen daaraan nu worden gepresenteerd in aparte, onderling geharmoniseerde, tabellen die gelijktijdig op de websites van de ECB en op die van de deelnemende ncb's worden getoond. De nationale gegevens zijn al eerder gepubliceerd op de nationale websites maar worden nu op consistente wijze bijeengebracht. De ncb's hebben daarbij een nieuwe technologie in hun eigen websites geïntegreerd en zullen dezelfde data in hun eigen huisstijl (taal, opzet e.d.) publiceren. Daarbij wordt de gebruikersvriendelijkheid van de presentatie van statistieken bevorderd.

De betreffende pagina's van de Nederlandsche Bank zijn te vinden op de website van DNB, www.dnb.nl, onder `Onderzoek & Statistiek', dan onder `Statistieken' en `ESCB statistieken'.