Politie Midden- en West Brabant

Politie verzoekt scholen alert te zijn op illegaal vuurwerk

TILBURG, 6 december 2005

Politie verzoekt scholen alert te zijn op illegaal vuurwerk

De politie Midden en West Brabant heeft middelbare scholen in de regio via een brief gevraagd in deze periode extra alert te zijn op het gebruik en opslag van vuurwerk in en nabij de scholen.

In de brief wijst de politie op de mogelijkheid hierbij de hulp van de wijkagent in te roepen en adviseert een kluisjescontrole uit te voeren.
Het verzoek aan de scholen past binnen het brede pakket aan maatregelen dat op dit moment wordt ingezet in de strijd tegen opslag en bezit van illegaal vuurwerk. Naast de anonieme tiplijn 0800-7000, de inzet van een regionaal vuurwerkteam en de intensieve samenwerking met partners als Halt worden nu dus ook de scholen gewezen op hun verantwoordelijkheid.

In de politieregio Midden en West Brabant pakt het regionale vuurwerkteam de illegale handel, vervoer en opslag van verboden vuurwerk aan. De afgelopen jaren is dat behoorlijk succesvol geweest. De hoeveelheid inbeslaggenomen vuurwerk is gedaald maar het is bekend dat verboden vuurwerk ons land blijft binnenkomen. Behalve dat de opslag van illegaal vuurwerk grote risicos met zich meebrengt, zorgt ook het ondeskundig gebruik van vuurwerk nog elk jaar voor veel slachtoffers met name onder jongeren.

Omdat vuurwerk een bijzondere aantrekkingskracht heeft op jongeren tussen de 12 en 18 jaar
ligt het voor de hand middelbare scholen in te schakelen bij het opsporen van illegaal vuurwerk. De kans dat jongeren het meenemen naar school of het mogelijk op school opslaan is aanwezig. De politie vraagt de schoolleiding de hulp van de wijkagent in te schakelen wanneer geconstateerd wordt dat jongeren in bezit zijn van illegaal vuurwerk.

Legaal vuurwerk met een maximum van tien kilo mag door iedereen gekocht worden van 16 jaar op 29, 30 en 31 december bij een erkende vuurwerkhandelaar. Het afsteken van vuurwerk is toegestaan op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

Auteur: Enny de Wit