CAO-akkoord maakt eind aan langlopend FLO-conflict

Vng

CAO-akkoord gemeenteambtenaren maakt een eind aan langlopend FLO-conflict

Na een periode van intensief overleg hebben sociale partners in de gemeentelijke sector een CAO-akkoord bereikt. Hierbij is onder andere overeenstemming bereikt over het functioneel leeftijdsontslag (FLO), de vroegpensioenregeling voor werknemers in zwaardere beroepen bij met name de brandweer en ambulance. Voor het behoud van deze regeling heeft met name brandweerpersoneel de afgelopen twee jaar regelmatig actie gevoerd. Bas Verkerk, voorzitter van het College voor Arbeidszaken van de VNG, de werkgeversvereniging van alle Nederlandse gemeenten: 'Ik ben blij dat we een periode van moeizaam overleg en onrust in de sector hebben kunnen afsluiten met dit akkoord. Tegelijkertijd realiseer ik me dat het akkoord voor alle partijen een compromis is en dat geen van de achterbannen het akkoord met open armen zal ontvangen. Brandweer- en ambulancepersoneel zal teleurgesteld zijn dat de mogelijkheden voor vervroegd uittreden minder worden, terwijl gemeentebestuurders van mening zullen zijn dat we teveel geld hebben uitgegeven.'

Inhoud akkoord
Sociale partners zijn overeengekomen dat het FLO per 1 januari 2006 wordt afgeschaft. De noodzaak hiervoor komt mede voort uit gewijzigde fiscale wetgeving en de gelijke behandelingswetgeving. Nieuw personeel in zwaardere beroepen bij brandweer en ambulance zal voortaan niet het hele werkzame leven actief zijn bij deze organisatieonderdelen. In samenwerking met hun werkgever zullen zij toewerken naar een tweede loopbaan, binnen of buiten de gemeentelijke organisatie. Ook medewerkers die minder dan 20 dienstjaren hebben, gaan in overleg met hun werkgever uitkijken naar een tweede loopbaan. Hierbij geldt wel dat partijen voor deze medewerkers zijn overeengekomen dat vervroegd uittreden in bepaalde mate nog mogelijk is. Voor medewerkers die al dicht tegen het oude uittreedmoment aanzitten is het nog mogelijk om op 55-jarige leeftijd te stoppen met werken, hoewel het langer doorwerken ook voor deze groep wordt gestimuleerd.

Naast de afspraak over het langer doorwerken van medewerkers in zwaardere beroepen hebben partijen nog een aantal grote veranderingen afgesproken. Zo wordt er een gemeentelijke levensloopregeling ingevoerd. Door het geven van een werkgeversbijdrage van 1,5% willen gemeentelijke werkgevers het gebruik van de levensloopregeling stimuleren. Werkgevers zien in de levensloopregeling een goede mogelijkheid om arbeid en zorg te combineren. Bij invoering van de levensloopregeling en daarbij het geven van een werkgeversbijdrage is een versobering van het betaald ouderschapsverlof afgesproken. Ook is de aanvulling van de werkgever op de FPU (voormalige prepensioenregeling voor ambtenaren) komen te vervallen. De CAO kent een looptijd van 1 december 2005 tot 1 juni 2007. In deze periode ontvangen gemeenteambtenaren een loonsverhoging van 2,4%.
De bonden en de werkgevers leggen het bereikte akkoord met positief advies voor aan hun achterban.

Den Haag, 6 december 2005