Socialistische Partij

Onderzoek kraakt Inholland: SP wil alle HBO's onder de loep

06-12-2005 * HBO-instelling Inholland presteert ver beneden de maat, zo blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie dat is uitgevoerd op verzoek van de SP. Onderwijswoordvoerder Fenna Vergeer denkt dat hier een structureel probleem is blootgelegd en wil dat nu alle HBO's onder de loep worden genomen. "De leraren willen wel, maar het management maakt er een potje van, aangejaagd door de politiek." Ze hoopt dat de collegevoorzitter van Inholland - met bijna een kwart miljoen euro per jaar de best betaalde in het hoger onderwijs - de eer aan zichzelf houdt.

Fenna Vergeer Vergeer: "De regering vertelde mij de afgelopen jaren steeds dat de Tweede Kamer zich niet moet bemoeien met het management van hogescholen, maar dit rapport bewijst dat dit juist broodnodig is. De inspectie legt de onkunde van het bestuur en het management bloot, die leidt tot frustratie bij zowel onderwijzend personeel als studenten. Staatssecretaris Rutte heeft het management veel te veel vrijheid gegeven om geld verkeerd te besteden. Hij moet eisen gaan stellen aan de minimale begeleiding en lesuren van studenten."

"De magere kwaliteit is te danken aan de gebrekkige financiering door de overheid en de concurrentie tussen hogescholen, want die leiden tot doorgeschoten schaalvergroting. Studenten en docenten verworden tot nummers binnen een ontzielde organisatie. Het kabinet werkt de schaalvergroting in de hand door onvoldoende te investeren en door instellingen af te rekenen op de snelheid waarmee zij studenten afleveren. Het onderzoek toont aan dat we een zware prijs betalen voor een zogenaamd hogere efficiency."

"De schaamlap voor de uitholling van het onderwijs werd door het College van Bestuur gevonden in de pedagogische kwakzalverij van `het nieuwe leren'. Opleidingen werden telewerkcursussen en studenten werden geacht autodidact te zijn. Na vele keren aan de bel trekken, ligt er nu een kritisch rapport dat onderschrijft wat vele studenten en wij al jaren wisten. De vraag is echter, waarom de kwaliteitscontrole in het hoger onderwijs heeft gefaald?"

De SP wil duidelijkheid over de kwaliteit van andere hogescholen. Er moet snel een fusietoets komen, en strengere kwaliteitseisen. Vergeer: "Het management heeft gefaald. Ik hoop dan ook dat de best betaalde collegevoorzitter uit het hoger onderwijs, die bijna een kwart miljoen euro per jaar opstrijkt, na deze wanprestatie de eer aan zichzelf houdt."