Gemeente Assen


Probleemjongeren van diverse kanten aangepakt

ASSEN, 6 december 2005

De eerste ervaringen met het jongerenopvangteam JOT zijn dermate positief dat het college voorstelt volgend jaar een bedrag van ruim 30.000 euro hiervoor beschikbaar te stellen. Jongeren die met de politie in aanraking komen of waarover een van de deelnemende instellingen zich zorgen maakt worden wekelijks in het JOT besproken. Hiermee ontstaat snel een beeld van de achterliggende problemen en kunnen de instellingen zo nodig meteen in actie komen.

Het jongerenteam bespreekt wekelijks gemiddeld zo'n zestig meldingen. Het gaat vooral om jongeren die in de week daarvoor op wat voor manier dan ook met de politie in aanraking zijn geweest. In het JOT zijn de politie, de gemeente, het maatschappelijk werk, de raad voor de kinderbescherming, jeugdzorg en bureau Halt vertegenwoordigd. Het is de bedoeling dat volgend jaar ook in drie andere Drentse steden een JOT wordt opgericht. Deze krijgen een regionale functie.

Voor de opvang van Bruce en Brian wil het college eenmalig een bedrag van 20.000 euro uittrekken. Bruce en Brian verzorgen een laagdrempelige voor van opvang voor straatjongeren en randgroepjongeren. Door middel van sport leren de jongeren omgaan met discipline en regels.

Voor activiteiten van bureau Halt stelt het college een bedrag van 10.000 euro beschikbaar. Het gaat met name om activiteiten op het gebied van preventie. Ook de subsidie aan Icare om te kunnen onderzoeken of kinderen naar de peuterspeelzaal gaan past in het kader van preventie. De gemeente vindt het namelijk van belang voor de goede ontwikkeling van peuters dat zij naar de peuterspeelzaal gaan.