Gerechtsdeurwaarders uit ambt ontzet

Het branche bureau bv

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) heeft met instemming kennis genomen van de uitspraak van de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders d.d. 1 december 2005, waarbij de tuchtkamer de gerechtsdeurwaarders Touber en Van der Velden uit Amsterdam, uit hun ambt heeft ontzet. De maatregel wordt van kracht nadat de beslissing van de tuchtrechter onherroepelijk is geworden. De beroepstermijn loopt nog.

De maatregel is opgelegd vanwege tekorten op de derdengeldrekening van de gerechtsdeurwaarders.

Gerechtsdeurwaarders hebben derdengeldrekeningen waarop geïncasseerde bedragen gestort moeten worden. Zowel de debiteur als de opdrachtgever moet erop kunnen vertrouwen dat het geld veilig is bij de gerechtsdeurwaarder. Schaadt de gerechtsdeurwaarder dit vertrouwen dan behoort de gerechtsdeurwaarder daar zwaar voor gestraft te worden.

De KBvG onderschrijft het uitgangspunt dat derdengelden absoluut veilig moeten zijn bij de gerechtsdeurwaarder. Als dat niet zo is, dan kan men geen gerechtsdeurwaarder zijn.

De KBvG trekt waar nodig zelf ook aan de bel bij het Bureau Financieel Toezicht, het toezichthoudende orgaan op de derdengelden.

Het Bureau Financieel Toezicht kan vervolgens een onderzoek instellen bij het betreffende kantoor en op basis van de ondervindingen een klacht indienen bij de Kamer voor gerechtsdeurwaarders bij de rechtbank Amsterdam.

In voorkomende gevallen dient de KBvG ook zelf klachten in tegen gerechtsdeurwaarders die zich niet aan de regels houden.


Noot voor de redactie/