Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 22 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 6 december 2005 p112

PARTNERSCHAP NIJMEGEN-WIJCHEN VOOR BEDRIJVENTERREINEN

Vandaag (6 december) is het college van B&W akkoord gegaan met het Masterplan Herstructurering Bedrijventerreinen in de A73-zone. Op 14 december ondertekenen de gemeenten Nijmegen en Wijchen de 'samenwerkings­overeenkomst Topproject'. Daarmee is de weg vrij om Rijkssubsidie aan te vragen voor de uitvoering van de projecten uit het Masterplan.

De gemeenten Wijchen en Nijmegen hebben de afgelopen jaren veel geld en energie gestoken in het opknappen van de bedrijventerreinen Wijchen Oost, Noord- en Oostkanaalhavens en Westkanaaldijk. De bestaande samenwerking tussen beide gemeenten, de activering van ondernemersverenigingen en de samenhang tussen de drie terreinen leidden tot de benoeming als één van de 30 Topprojecten in Nederland. De status van Topproject biedt gemeenten de mogelijkheid bij het Ministerie van Economische Zaken subsidie aan te vragen voor het verder verbeteren van de bedrijventerreinen in de vorm van herstructurering.

Alle herstructureringsprojecten voor de eerstkomende jaren staan nu opgesomd in het Masterplan. Bereikbaarheid verbeteren, de duurzaamheid van een terrein verhogen, de criminaliteit aanpakken en de uitstraling van de terreinen verbeteren krijgen prioriteit. De ondernemersverenigingen spelen een voortrekkersrol voor een deel van de projecten, zoals de aanleg van glasvezelkabel en het opzetten van parkmanagement. De gemeenten zorgen voor verbeteren van verkeersontsluiting en bereikbaarheid en zij gaan voorwaarden voor de toekomstige kwaliteit van de terreinen vastleggen in nieuwe bestemmingsplannen.

De bedrijven in de A73-zone bieden werk aan zo'n 15.000 mensen. Ze zijn belangrijk om ook voor lager geschoolden werkgelegenheid in stad en regio te behouden. De aanwezigheid van de grootste binnenhaven tussen Rotterdam en het Duitse achterland geeft bedrijven extra vervoersmogelijkheden die nu nog onvoldoende benut worden. De samenwerkings­overeenkomst tussen Wijchen en Nijmegen onderstreept het belang dat beide gemeenten hechten aan herstructurering en samenwerking.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Truud Knappstein, doorkiesnummer 024 - 329 23 80