Gemeente Haarlem


6 december 2005

350/2005


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Wethouder Martini plant boom terug voor Patronaat

Poppodium Patronaat krijgt haar verdwenen boom weer terug! Wegens de nieuwbouw van het podium is de oude boom die voor het pand stond, verdwenen. Daarom zet de gemeente Haarlem een prachtige dakpannen eik op de groenstrook aan de Zijlsingel (tegenover het Patronaat) terug. Wethouder Berny Martini gaat op vrijdag 9 december om 15.00 uur deze bijzondere boom planten. Na de feestelijke planting is er in het café van Patronaat een gezellige 'boom-borrel' om deze groene aanwinst te vieren.


Deze nieuwe boom is in Haarlem nog onbekend. Het is een eik waarvan de Nederlandse naam luidt: dakpannen eik. Het hout dat deze boom levert, werd vroeger in Engeland veel gebruikt voor houten dakpannen op huizen, met name op het platteland. Dit hout laat namelijk geen water door, denk aan de Anton Piekhuisjes. Bijzonder van deze boom is met name de bladvorm. Deze wijkt absoluut af van de traditionele vorm van alle andere eikenbladeren, het blad heeft namelijk niet het gelobte bladmotief. Daarnaast is de levensduur zeer lang, de boom kan 200 jaar oud worden.
Het is een parkboom, daarom komt de nieuwe boom in de groenstrook. De eik heeft daar veel meer toekomstwaarde dan in verharding met allerlei ondergrondse boomvijandelijkheden.


Noot aan de redactie

U bent van harte uitgenodigd om bij de plant van deze eik aanwezig te zijn. U kunt hiervoor contact opnemen met Myrna Wiggers, communicatieadviseur gemeente Haarlem, tel. 023 - 511 4902 of met
Ronnie Kroes, hoofd PR/Marketing Patronaat 023 - 517 58 91 / 06 - 48178939.


Sector Stadsbeheer
Myrna Wiggers
023-5114902
mwiggers@haarlem.nl

---- --