IVW: 40 Procent van de schepen geen verplichte uitkijk op zee

Ministerie venw

http://www.minvenw.nl

Op 40 procent van de Nederlandse zeeschepen wordt geen verplichte uitkijk op de brug ingezet tijdens de donkere uren op zee. Dit blijkt uit een onderzoek van Inspectie Verkeer en waterstaat naar de naleving van de Zeevaartbemanningswet aan boord van 85 Nederlandse zeeschepen dat vandaag is gepubliceerd.

Kapiteins geven aan dat een extra uitkijk tijdens de donkere uren op zee ten koste gaat van onder meer de werkzaamheden aan dek. Verder vertrouwen ze ten onrechte blindelings op techniek zoals de radar en het wachtalarm. Uit onderzoek is echter herhaaldelijk gebleken dat de verplichte uitkijk op de brug de kans op een ongeval aanzienlijk vermindert.

In 20 procent van de gevallen komt de werksituatie aan boord niet overeen met de aan de inspectie verstrekte gegevens. Ook worden belangrijke wijzigingen zoals een ander nieuw vaargebied en/of veranderende werkzaamheden aan boord niet altijd aan de Inspectie teruggemeld.
Bovendien geeft de bemanning aan de rusturenlijsten niet volledig of waarheidsgetrouw in te vullen. Als reden wordt dan nogal eens opgegeven dat 'waarheidsgetrouwe rusturenlijsten' op het kantoor niet altijd worden gewaardeerd.

In tweederde van de gevallen is er bij het indienen van het bemanningsplan onvoldoende rekening gehouden met de extra werkzaamheden die voortvloeien uit de anti-terrorismemaatregelen (Ship and Port Facility Security code). Deze internationale maatregelen zijn vorig jaar van kracht geworden. Een voorbeeld van extra werkzaamheden die voortvloeien uit de Ship and Port Facility Security Code (I.S.P.S. code) is de verscherpte toegangscontrole aan boord.

De uitkomsten zijn reden voor de inspectie om het toezicht op bemanningssamenstelling, rust- en werktijden op Nederlandse zeeschepen aan te scherpen. De gevolgen van de security-maatregelen op bemanningssamenstelling, rust- en werktijden worden verder in kaart gebracht.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van de inspectie: www.ivw.nl



Ministerie van Verkeer en Waterstaat