Gemeente Rotterdam

Nr. 210
6 december 2005

Ondernemersinitiatief beloond

Business Improvement Districts lokken ondernemersinitiatief uit en bieden een oplossing voor ondernemers die soms wel profiteren maar niet meebetalen. Voordat invoering in Rotterdam mogelijk is, is echter een wijziging nodig van de Gemeentewet. Dit is de belangrijkste conclusie van het vandaag gepresenteerde rapport Business Improvement District. Ondernemersinitiatief beloond.

Op initiatief van Rotterdamse ondernemers is samen met het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Rotterdam onderzoek gedaan naar Business Improvement Districts (BID's) in het buitenland. In een BID krijgen ondernemers de mogelijkheid met de opbrengst van een gemeentelijke heffing extra maatregelen te treffen die het gebied verbeteren. De heffing wordt pas ingesteld nadat een democratische meerderheid van de betrokken ondernemers akkoord gaat met de gemaakte plannen. Ondernemers hebben het initiatief en regelen ook zelf de uitvoering. Het gezamenlijk onderzoek beveelt deze methode aan voor Rotterdam en Nederland.

Tijdens de presentatie gaf Van der Werff (directeur Ondernemersfederatie Rotterdam City) aan een BID als oplossing te zien voor de zogenoemde 'freeriders', ondernemers die niet meebetalen maar wel profiteren van verbeteringen in het winkelgebied. In het buitenland (o.a. VS, Canada, Engeland) zijn diverse vormen van BID's succesvol. In deze BID's betalen en beslissen alle ondernemers mee. Naast het tegengaan van dit freerider-gedrag heeft het BID ook als voordeel dat het gebiedsontwikkeling stimuleert en ruimte biedt voor ondernemersinitiatieven.

In het centrum van Rotterdam is al met een BID-achtige aanpak geëxperimenteerd. Dat is de ondernemers van het Centrum zo goed bevallen dat ze pleiten voor wetswijziging. Wethouder Van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) heeft aangegeven, in afwachting van de wetswijziging, initiatief van ondernemers in de binnenstad financieel te willen ondersteunen. Het ministerie van Economische Zaken ziet in BID's zowel voor- als nadelen. Op rijksniveau gaan zij, in overleg met het bedrijfsleven, bekijken of en hoe BID's mogelijk gemaakt kunnen worden, aldus Nieuwenkamp, directeur Ondernemerschap.

noot voor de redactie/