Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa wijst GTS aan als alternatieve aanbieder gasdiensten

05-20 / 06-12-2005

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft besloten om de landelijke netbeheerder van het gastransportnet (GTS) per 1 januari aanstaande aan te wijzen als alternatieve aanbieder van gasflexibiliteitsdiensten. Dit omdat de huidige grootste aanbieder van flexibiliteitsdiensten op deze markt, Gasunie Trade & Supply, een economische machtspositie inneemt. Dit laatste betekent dat afnemers in sterke mate afhankelijk zijn van Gasunie Trade & Supply voor levering van deze essentiële dienst.

Gert Zijl, lid van de Raad van Bestuur van de NMa: Hiermee hebben leveranciers en grote afnemers van gas bij de inkoop van de door hen benodigde flexdiensten straks meer keuze. Met dit soort maatregelen beoogt de NMa de marktwerking verder op gang te brengen omdat de concurrentie op de gasmarkt nog steeds onvoldoende is, benadrukt Zijl. De Directie Toezicht Energie (DTe), onderdeel van de NMa, zal toezicht houden op de prijsvorming zodat de diensten tegen redelijke tarieven worden aangeboden.

Flexibiliteitsdiensten zijn van essentieel belang voor de werking van de gasmarkt omdat zij leveranciers en grote afnemers van gas in staat stellen om voorspelbare en onvoorspelbare schommelingen in de gasafname op te vangen, bijvoorbeeld wanneer er sterke temperatuurverschillen optreden. GTS is een onafhankelijke partij met kennis en expertise om op deze markt een goed alternatief te realiseren. Bovendien kunnen afnemers door dit besluit flexibiliteitsdiensten inkopen als afzonderlijke dienst, los van hun gasinkoop.

Eind 2004 startte de NMa een onderzoek naar de positie van Gasunie Trade & Supply op de markt voor flexibiliteitsdiensten. Naar aanleiding van dit onderzoek en de reacties van marktpartijen zag de NMa voldoende aanleiding om in haar besluit een economische machtspositie te constateren voor Gasunie Trade & Supply op de markt voor flexibiliteitsdiensten voor laagcalorisch gas (L-gas dat door huishoudens wordt gebruikt) en in een aantal marktsegmenten voor hoogcalorisch gas (H-gas voor de industrie). De wet schrijft voor dat GTS flexibiliteitsdiensten aan moet bieden als Gasunie Trade & Supply een economische machtspositie heeft. De NMa heeft voor deze taak van GTS de methode van regulering vastgesteld welke zal gelden voor de periode 2006 tot en met 2008.

Het methodebesluit is te vinden op de website van de NMa en DTe (www.nmanet.nl en www.dte.nl).