Time : 2:12:26 PM
Date : Tuesday, December 06, 2005
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

PERSMEDEDELING VAN DIRK VAN MECHELEN
VLAAMS MINISTER VAN
FINANCIËN EN BEGROTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Brussel, 6 december 2005

VLAAMSE REGERING STELT RAADSMAN AAN INZAKE DE LIMBURGSE RECONVERSIEMAATSCHAPPIJ

De Vlaamse Minister-president, Yves Leterme, ontving op 27 juni 2005 een klachtenbrief van mevrouw Steegmans aangaande de NV Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM), waarop deze brief op 10 augustus werd overgemaakt aan de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Dirk Van Mechelen.

Minister Van Mechelen beval onmiddellijk een grondig onderzoek uit te voeren door zijn Administratie Budgettering, Accounting en Financieel Management (ABAFIM). Na onderzoek door de Directeur-Generaal van ABAFIM, na een gesprek met mevrouw Steegmans, werd een rapport ingediend op 26 augustus.

Op 25 augustus vroeg minister Van Mechelen ook aan de regeringscommissaris een onderzoek in te stellen, waarover op 7 september werd gerapporteerd.

De Raad van Bestuur van LRM werd geïnformeerd over de klacht op 31 augustus met het oog op bespreking op de eerstvolgende Raad van Bestuur. Er werd gevraagd ten opzichte van de ingediende klachten een onderscheid te maken tussen de wettelijkheid en elementen van behoorlijk bestuur. Bij dit antwoord werden tevens elementen gevoegd van het auditcomité en een gecontacteerde notaris.

Er volgde een grondige evaluatie van het geheel van het dossier.

Alle overgemaakte klachten werden gemotiveerd weerlegd.

De conclusies van de onderzoeken werden op 23 november ll. aan de Minister-president overgemaakt. De Minister-president gaf onmiddellijk opdracht aan de Secretaris-Generaal van het departement Coördinatie hem hierover te adviseren.

Vandaag verschenen in een Vlaams dagblad nieuwe elementen, die voorheen niet vermeld waren in de klachtenbrief en niet gekend waren bij de Vlaamse Regering. Aangezien het hier gaat over elementen die strafrechtelijke consequenties in zich kunnen dragen, waaronder het misbruik van vennootschapsgoederen, heeft minister Dirk Van Mechelen vandaag een raadsman aangesteld om hem binnen de 24u te adviseren welke de gepaste maatregelen zijn die zich in rechte kunnen opdringen.

Persinfo,
Philippe Heyvaert, woordvoerder minister Dirk Van Mechelen 0495-23.16.90