Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Zeldzame zware aarbeving in Oost-Afrika
06 december 2005 - Op 5 december 2005 vond een zware aardbeving plaats onder het Tanganjika-meer in Oost-Afrika met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter.
Seismiciteit Afrika tussen 1990 en 2000
Seismiciteit Afrika tussen 1990 en 2000

De beving had een diepte van 10 km en werd gekenmerkt door een afschuivende beweging. De schade en de aantallen gewonden en doden is beperkt gebleven.

Met uitzondering van de noordelijke begrenzing van Afrika, landen als Marokko en Algerije, zijn grote aardbevingen in het Afrikaanse continent relatief zeldzaam. Het mechanisme van de beving wordt gevormd door het Oost-Afrikaanse slenkengebied. Dit is een gebied waar het gesteente uit de mantel van de aarde omhoog beweegt en vervolgens dicht onder het aardoppervlak zijdelings wegvloeit. Het gevolg hiervan is dat Oost-Afrika langzaam loskomt van de rest van het Afrikaanse continent met een paar centimeter per jaar. Het gebied kent daarom ook vulkanisme zoals dat van de Kilimanjaro. De grote meren zoals het Tanganjikameer en het Malawimeer zijn ontstaan door de vorming van slenken in dit gebied.

---

De locatie van de beving is aangegeven met een sterretje. Seismischrisico Slenkengebied De vorming van een slenk Eerste uitgave: 06-12-05