PERSBERICHT - 2005-12-06

Stedentrip naar Dublin scoort beter dan ooit

Wie zich wil oriënteren op de typische sfeer van Ierland kan op de Vakantiebeurs 2006 terecht bij de Ierse presentatie in Hal 10 van de Jaarbeurs Utrecht. Traditionele muziek en zang zullen de beursbezoekers naar de altijd oergezellige Ierse pub lokken.

Ierland blijft populair bij een stabiele groep Nederlandse toeristen. Hun aantal ligt al jaren even boven de honderdduizend en steeg in 2005 tot 106.000; een sprongetje van 3 procent.

Opvallend is dat Dublin beter scoort dan ooit tevoren. Ook al heeft de stad minder de toeristische allure en impact van Parijs, Madrid, Barcelona, Berlijn of Rome, is Dublin als stedentrip erg geliefd.

Gewild zijn de vier dagentrips waarbij ook de zuidelijke Wicklow Mountains worden meegenomen die geen hoge, maar wel pittige wandelbergen te bieden hebben. Wat Dublin zo populair maakt is ongetwijfeld de speciale sfeer van de jonge en levendige binnenstad met de vele pubs en muziek. Het is wat de Ieren zelf de Irish craic noemen, de pure gezelligheid. De ongekunstelde en ongedwongen omgang met elkaar onder het genot van een pint of Guinness, een Jameson whiskey, die de echte Ier volhardend met een ey aan het eind schrijft, de authentieke muziek en gezang in de vele pubs.

Irish stew
Wie Dublin aandoet moet ook zeker een keer in een van de vele restaurantjes de traditionele Irish stew proberen, de dunne stoofpot met wortelen, lamsvlees, uien en aardappelen. Of genieten van Sheperd Pie of een vismaaltijd met zalm als hoofdschotel. De bezoeker moet ook zeker een wandeling, een board walk, maken langs de Dublin Liffey, de rivier die uitmondt in de Ierse zee. Een aanrader is ook om te gaan shoppen in Henry Street en Grafton Street of om te gaan rondneuzen in de buurtwinkeltjes van Temple Bar. Daar zijn ook de vele pubs en restaurantjes te vinden, die kenmerkend zijn voor het sfeervolle pubgenoegen.

Voor jong en oud
Dublin is een stad voor jong en oud vol sfeer en gezelligheid. De hoofdstad is ook een goede uitvalsbasis voor een verdere verkenning van Ierland, dat in het groene en vlakke platteland in het centrum en de heuvels in het zuiden, westen en het noorden veel moois te bieden heeft.

Het westen van Ierland, met populaire streken als Galway en Connemara, is door het Nederlands bureau van Tourism Ireland geadopteerd als te promoten regio. Cork in het zuiden is een geliefd vertrekpunt voor trips in de bergstreek van de zuidwesthoek. Hier reiken de bergtoppen, zoals die van de Macgillcuddy Reeks Mountains soms tot over de 1000 meter. Het groene imago heeft al veel vakantiegangers, waaronder veel wandelaars naar Ierland gelokt. Dat zal zeker in de toekomst zo blijven.

Vakantiebeurs
De openingstijden van de Vakantiebeurs 2006 zijn woensdag 11 tot en met zondag 15 januari van 10.00 tot 18.00 uur. Let op: vrijdag 13 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Bezoekersinformatie: tel. 0900-52272387 ( 0,13 per minuut).

Noot voor de redactie (