Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2005

KiesBeter.nl lanceert keuzesite zorgverzekeringen 2006 6 december 2005

Vandaag opent Minister Hoogervorst van VWS de keuzesite zorgverzekeringen 2006 van kiesBeter.nl. Deze website wijst consumenten de weg in het nieuwe zorgstelsel. Iedereen kan op kiesBeter.nl zorgverzekeringen vergelijken en bepalen welke bij hem of haar passen.

Uit cijfers van TNS Nipo blijkt dat driekwart van de Nederlanders zich zorgen maakt over wat de veranderingen in de zorg voor hen gaan betekenen. Maar tegelijkertijd verwacht 65% straks voldoende informatie te kunnen vinden om de best passende zorgverzekering te kiezen. KiesBeter.nl maakt die verwachting waar.

Wie op de site enkele gegevens over zichzelf invult en aangeeft wat hij of zij belangrijk vindt, krijgt eenvoudig antwoord op drie vragen:

1. Wat verandert er voor u?
De site bezoeker leest hier wat er in zijn situatie precies verandert. Voor iemand die nu in het ziekenfonds zit is dat bijvoorbeeld anders dan wie nu particulier verzekerd is.

2. Wat biedt uw verzekeraar?
Men kan de eigen huidige verzekering bekijken en vergelijken met het nieuwe aanbod dat men van zijn zorgverzekeraar heeft gekregen.

3. Welke zorgverzekeringen passen bij u?
Mensen kunnen een selectie maken uit de nieuwe polissen op basis van hun persoonlijk profiel. Naast de premies en polisgegevens kunnen ze daarbij gebruik maken van gegevens over het serviceniveau van de verzekeraars. Mensen met een chronische ziekte krijgen tips over waar zij op zouden kunnen letten.

KiesBeter.nl
KiesBeter.nl is onafhankelijk en biedt betrouwbare informatie over zorg en gezondheid, die de consument in staat stelt keuzes te maken. Deze website is er voor iedereen en wordt steeds verder uitgebreid op basis van veelgestelde vragen. Op kiesBeter.nl kan de consument aanbieders vergelijken. Dat stimuleert zorgaanbieders en verzekeraars om hun diensten nog beter en efficiënter te maken.

KiesBeter.nl is een product van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in opdracht van het Ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). De site wordt ontwikkeld in samenwerking met vele andere organisaties in de zorg.

Voor de totstandkoming van de keuzesite zorgverzekeringen is intensief overleg gevoerd met diverse partijen. Alle leden van ZN (Zorgverzekeraars Nederland) zijn betrokken bij de opzet van de site. De NPCF (Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie) heeft input geleverd over aspecten die van belang zijn voor mensen met een chronische ziekte. Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg) heeft onderzoek uitgevoerd naar de service door verzekeraars. Alle zorgverzekeraars hebben meegewerkt aan dit onderzoek waarvoor zon 30 duizend klanten zijn aangeschreven. Hiermee is een standaard gezet voor onderzoek onder consumenten op het gebied van zorg en zorgverzekeringen. Tot slot heeft het CVZ (College voor Zorgverzekeringen) geadviseerd over de uitleg van de dekking van de basisverzekering.