Gemeente Coevorden

Realisatie fietspad Emmen - Noord-Sleen voor september 2006

De gemeenten Coevorden en Emmen werken samen aan de uitvoering van het fietspad Emmen - Noord-Sleen. Met de aanleg van dit fietspad wordt een ontbrekende schakel in het Zuidoost-Drentse fietspadennetwerk opgelost. Ook wordt de verkeersveiligheid op deze route, waarvan veel scholieren en toeristen gebruik maken, duidelijk verbeterd.

Het fietspad Emmen - Noord-Sleen vanaf het Oranjekanaal (Westenesch) vormt één van de essentiële ontbrekende schakels in het fietspadennet van Drenthe. Aanleg van het fietspad is zowel vanuit het verkeersveiligheids-oogpunts als vanuit toeristisch-recreatief oogpunt van groot belang. Door het ontbreken van een vrijliggend fietspad moeten fietsers, waaronder dagelijks vele scholieren, gebruik maken van de bestaande smalle en bochtige 80-km weg met aan weerszijden bomen. De weg vervult momenteel een belangrijke functie voor het woon-school/werkverkeer vanuit Noord-Sleen en andere omliggende dorpskernen. De weg heeft in het verleden al tot enkele dodelijke verkeersongevallen geleid. Al jaren wordt vanuit de erkende overlegpartner Westenesch, de werkgroep in Coevorden `Fietspad Noord-Sleen Emmen', en de aanliggende dorpsgemeenschappen een vrijliggend fietspad bepleit.

Het fietspad verbindt het stadscentrum van Emmen met de kleinere woonkernen Noord-Sleen, Sleen, Zweeloo, Aalden, Benneveld, Meppen, Wezup, Wezuperbrug, Schoonoord en verblijfsvoorzieningen als Aelderholt en het Kuierpadtien. Ook is de aanleg van het fietspad een logische voortzetting van de reeds bestaande vrijliggende fietspaden vanaf Zweeloo en omgeving tot aan Noord-Sleen. Dit betekent een aantrekkelijke fietsverbinding door een landschappelijk aantrekkelijk buitengebied en geeft als onderdeel van doorgaande fietsroutestructuren rondrijmogelijkheden voor eigen inwoners en toeristen. Het fietspad versterkt de kwaliteit van de toeristische basisinfrastructuur en levert een bijdrage aan het toeristisch-recreatieve product van Zuidoost-Drenthe, dit betekent een economische impuls voor Emmen en omliggende dorpskernen.

De totale lengte van het fietspad bedraagt 4200 meter, waarvan 1970 meter op Coevordens grondgebied en 2230 meter op Emmens grondgebied. De breedte wordt 2,5 meter. De uitvoering is in onderhoudsvriendelijke beton en is naar verwachting in de tweede helft van 2006 gerealiseerd.