Waterschap Regge en Dinkel


06-12-2005 14:22

Persbericht: Start Reggeherstelproject Velderberg 06-12-2005

Velderberg (nabij buurtschap Hancate). Dit is het eerste Reggeherstelproject van waterschap Regge en Dinkel. Op 5 december zijn de uitvoerende werkzaamheden gestart. De oude meanders in de natuurgebieden van Natuurmonumenten en Landschap Overijssel worden opgegraven en opnieuw verbonden aan de Regge (begin 2006). Daarnaast worden kaden verwijderd en nieuwe fiets- en wandelpaden aangelegd. Door het toepassen van deze maatregelen krijgt de rivier weer de ruimte, er ontstaat meer ruimte voor waterberging en natuurontwikkeling. Het aanliggende natuurgebied mag namelijk overstromen, waardoor de kans op wateroverlast in de toekomst kan worden verkleind.
Naar verwachting zijn de werkzaamheden in april 2006 afgerond.

Jan van Klompenburg, projectleider namens waterschap Regge en Dinkel, vertelt over het voortraject. De planvorming was zeer intensief, maar zeker geslaagd. Samen met Natuurmonumenten, Landschap Overijssel en de gemeente Hellendoorn is er een jaar aan het inrichtingsplan gewerkt. Door middel van een persoonlijk gesprek hebben we iedere omwonende geïnformeerd. Voor de overige belangstellenden is er een inloopbijeenkomst georganiseerd.

De Regge
De Regge is de belangrijkste rivier in het westelijk deel van Twente. Het is de hoofdader waarop een groot aantal beken en zijlopen afwatert. De Regge vormt de verbinding tussen de Schipbeek ten zuiden van Goor en de Overijsselse Vecht ten zuiden van Ommen. In de perioden 1848 1879,
1894 - 1913 en 1925 - 1935 is de Regge gekanaliseerd. De kanalisatie leidde ertoe dat nagenoeg alle meanders zijn afgesloten van de rivier. De Regge is door de jaren heen veranderd van een meanderend riviertje tot een waterloop die is ingeklemd tussen kaden en onderhoudspaden.

Reggeherstelprojecten
Voor de Regge geldt dat er meer ruimte moet worden ingericht voor de verschillende functies van natuur en water, bijvoorbeeld voor het vasthouden van water. Met de Reggeherstelprojecten wordt de gekanaliseerde Regge op verschillende plaatsen omgevormd tot een meanderend dynamisch en veerkrachtig riviersysteem. Een belangrijke maatregel is de verbetering van de waterkwaliteit in de Regge. Hogere stroomsnelheden en periodieke overstromingen bieden nieuwe kansen voor de natuur (flora en fauna).

De herstelprojecten die nu op de rol staan, zijn: Landgoederen Diepenheim;
Herinrichting Boven Regge;
Veldkamp;
Groene mal;
Kalvenhaar;
Onderland.

De projecten worden uitgevoerd in samenwerking met verschillende partners, zoals Landschap Overijssel, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, gemeentes en provincie Overijssel.