Politie Hollands Midden

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459800 Fax 071-5459326


Datum: 5 december 2005

(
Aangifte doen loont

Politie Hollands Midden lost weer meer geweldsincidenten op


In het kader van de landelijke week tegen geweld maakt Politie Hollands Midden bekend dat zij tot nu toe in 2005 weer meer geweldszaken heeft opgelost dan in dezelfde periode in 2004. Dit terwijl het aantal bij de politie bekend geworden geweldsincidenten is afgenomen. De stijging van het aantal opgeloste geweldsmisdrijven is mede het gevolg van het feit dat slachtoffers steeds vaker aangifte doen. Ruim 6 van de 10 aangiften van geweld worden opgelost.


Meer geweldsincidenten opgelost doordat meer mensen aangifte doen

De politie rekent tot geweld alle vormen van mishandeling, maar tevens bedreiging, straatroof en zedendelicten. Politie Hollands Midden heeft in de eerste tien maanden van dit jaar bijna 6% meer verdachten van mishandeling en ander geweld aangehouden dan in dezelfde periode in 2004. Als alleen gekeken wordt naar diverse vormen van mishandeling, is dit percentage zelfs bijna 18%. Dit terwijl het totaal aantal bij de politie bekende geweldsincidenten met ruim 7,5% is gedaald.

Dat meer mensen aangifte van geweld doen is een belangrijke oorzaak voor het feit dat Politie Hollands Midden meer geweldsincidenten heeft opgelost. De politie is beter in staat geweldsplegers op te sporen als slachtoffers aangifte doen of als getuigen hun verklaring geven. Ruim 63 van de 100 geweldsincidenten (63%) waarvan aangifte is gedaan worden opgelost. Voor de diverse vormen van mishandeling ligt dit percentage boven de 70%. Dus het doen van aangifte helpt!
Een andere reden voor de stijging van het aantal opgeloste geweldsincidenten is de prioriteit en tijd die Politie Hollands Midden geeft aan het opsporen en oplossen van geweldszaken.


Ook een verhoogde aangiftebereidheid met betrekking tot huiselijk geweld

Opvallend is verder dat het aantal bij de politie bekend geworden zaken van huiselijk geweld stijgt doordat steeds meer mensen hiervan aangifte doen. Het streven van de politie en haar partners om huiselijk geweld achter de voordeur vandaan te halen lijkt dan ook succes te hebben. Slachtoffers van huiselijk geweld doen, om allerlei redenen, lang niet altijd aangifte van het incident. Toch helpt een aangifte ook hier. Niet alleen treedt de politie op tegen de dader, maar ook wordt hulp op gang gebracht voor het slachtoffer, eventueel in het gezin aanwezige kinderen én de dader. In 2005 heeft de politie samen met haar partners veel energie gestoken om slachtoffers te bewegen wél aangifte te doen. Dit heeft in 2005 geleid tot een forse stijging van het aantal aangiften en incidentmeldingen van situaties van huiselijk geweld.

In 2006 start Politie Hollands Midden met een programma van verdergaande deskundigheidsbevordering en kennisontwikkeling van agenten. Agenten worden aan de hand van nagespeelde praktijksituaties verder getraind in het herkennen van situaties van huiselijk geweld en hoe daarin te handelen.


Daders van geweldsdelicten steeds jonger

Uit een over het jaar 2004 gehouden criminaliteitsbeeldanalyse met betrekking tot jeugdige verdachten (van 12 t/m 24 jaar) neemt Politie Hollands Midden twee zorgelijke trends waar. Zo wordt het aandeel jeugdige verdachten van geweldsmisdrijven relatief steeds groter. Met andere woorden, verdachten van geweldsmisdrijven worden steeds jonger. Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat het door jeugdigen gepleegde geweld ernstiger wordt. De politie gaat onderzoek doen naar de achterliggende oorzaken.


Samen op weg naar veiliger samenleving

De politie investeert veel in de samenwerking met partners en burgers om geweld tegen te gaan. Deze gezamenlijke aanpak moet er onder meer toe leiden dat het aantal mensen dat slachtoffer wordt van een geweldsmisdrijf verder afneemt.
Tegelijkertijd doet de politie er alles aan om elke aangifte van een geweldsmisdrijf zo snel mogelijk op te lossen. Zij geeft aan het terugdringen en oplossen van geweldszaken al jaren de hoogste prioriteit. Geweld is immers een van de meest ingrijpende vormen van onveiligheid in onze samenleving.


Voor meer informatie over dit persbericht kunt u op kantoordagen van 9.00 tot 17.00 contact opnemen met Bureau Communicatie via nummer 071-545 9801.

---



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --