Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

-
Datum
6 december 2005
Ons kenmerk
DGW/GW 2005/1821
Doorkiesnummer

-
Bijlage(n)

1
Uw kenmerk

-
Onderwerp
kustveiligheid

Geachte voorzitter,

Met gepaste trots stuur ik u het rapport Beleidsevaluatie "dynamisch handhaven", met daarin de resultaten van een beleidsevaluatie naar het handhaven van de basiskustlijn. Deze evaluatie is in mijn opdracht uitgevoerd door het bureau DHV.

De hoofdconclusie uit dit rapport is dat het beleid om de kustlijn op z'n plek te houden door middel van zandsuppleties de afgelopen jaren succesvol is gebleken. Ook stelt het rapport dat door het suppleren van zand er een grote bijdrage wordt geleverd aan het handhaven van de veiligheid van de kustzone.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat doet naast deze maatregel natuurlijk meer om de veiligheid in de kust te garanderen. In de Wet op de waterkering is vastgelegd dat er elke vijf jaar moet worden getoetst of de primaire waterkeringen (dijken en duinen) in Nederland, ook die langs de kust, nog voldoen aan de verplichte wettelijke veiligheidsnormen. Op deze manier houden we de vinger aan de pols en vindt er een continue check plaats op de veiligheid van Nederland tegen overstroming. Medio 2006 zullen de resultaten van de 2e toetsing beschikbaar komen.

Verder wil ik u graag informeren over de voortvarende manier waarop provincies, waterschappen, gemeenten en rijkswaterstaat gezamenlijk invulling geven aan de aanpak van de zogenaamde "prioritaire zwakke schakels". Een zwakke schakel is een locatie waar nu geen acuut veiligheidsprobleem is, maar waar zoals we nu inschatten binnen 20 jaar een structurele versterking van de zeewering nodig is om de veiligheid tegen overstroming op lange termijn te kunnen blijven garanderen. Acht zwakke schakels zijn nog specifiek benoemd als 'prioritaire zwakke schakel', waarbij er een versterkingsplan moet worden gemaakt in combinatie met meer ruimte voor de ruimtelijke kwaliteit op die locaties. In mijn opdracht worden op dit moment onder regie van de provincies integrale planstudies gemaakt. Ik verwacht dat deze studies in 2006, en uiterlijk medio 2007 gereed zullen zijn.

Voor de aanpak van de zwakke schakels heb ik in totaal E 742 mln gereserveerd, verdeeld over de periode 2007 t/m 2020. Dit geld is bedoeld voor de financiering van de versterking van de zeewering bij de zwakke schakels.
Zoals u weet heb ik onlangs besloten E 96 mln naar voren te halen voor een snelle aanpak van de zwakke schakels zodat nu tussen 2007 en 2010 223 miljoen E beschikbaar is, ongeveer 1/3 deel van het totaal budget. Afhankelijk van de planstudies zal bekeken worden welke zwakke schakel(s) als eerste worden aangepakt.

Zo houden we Nederland veilig en bewoonbaar en hebben we oog voor een economisch vitale kust.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

mw drs M.H. Schultz van Haegen