Socialistische Partij

Reorganisatie veroorzaakt crisis

06-12-2005 * SP Statenfractie steunt personeel, ondernemingsraad en vakbonden in hun verzet tegen de gevolgen van de reorganisatie. Met hun halstarrigheid sturen provinciebestuur en directie aan op een crisis bij de provincie.

Op 10 november jl. werd bekend dat bijna 300 werknemers het veld moesten ruimen terwijl het aantal vacatures 230 bedroeg en het geld voor (her)scholing, opleiding en vorming bijna ongebruikt blijft liggen. Dit was het gevolg van een al twee jaar durende reorganisatie waartegen de SP zich vanaf het begin heeft verzet.

De belangrijkste reden voor dat verzet was het feit dat de reorganisatie werd gekoppeld aan bezuinigingen en als een donderslag bij heldere hemel kwam. Daarmee was het een politieke beslissing geworden. Directie en provinciebestuur waren de afgelopen twee jaar niet voor rede vatbaar. De bezuinigingen moesten en zouden worden gehaald, Noord-Holland moest en zou "de beste provincie van Nederland worden". Alsof iemand daar op zat te wachten.

De prijs is hoog en wordt betaald door het personeel en de belastingbetaler: veel werk wordt en zal worden uitbesteed of worden verricht door tijdelijk ingehuurd personeel. De kosten hiervan komen bovenop de al lopende kosten. Als de leiding niet tot inkeer komt, kunnen deze kosten nog oplopen met tientallen miljoenen euro's aan wachtgelden.

De ondernemingsraad heeft met veel moed en deskundigheid gedaan wat hij kon maar werd door provinciebestuur en de meerderheid van de politieke partijen niet serieus genomen met als gevolg de huidige crisis.

Op vrijdag 2 december steunde het personeel in een druk bezochte bijeenkomst massaal de eis van de bonden dat de zgn. herplaatsingprocedure moest worden overgedaan en werd het vertrouwen in de directie opgezegd. Dat had de SP tijdens de algemene beschouwingen op 14 november jl. ook al gedaan. Inmiddels hebben de bonden een ultimatum gesteld dat op 7 december om 18.00 uur afloopt. Zie ook:
* Provincie solt met ambtenaren
* Provincie verandert reorganisatieplannen