Gemeente Amersfoort

PERSBERICHT

Hooglanderveen, 6 december 2005

Nummer: 39

Eerste gezondheidscentrum van Vathorst komt in De Laak

AMERSFOORT - Het eerste definitieve gezondheidscentrum van Vathorst komt niet in De Brink, maar in De Laak. In oktober is de knoop doorgehakt om het gezondheidscentrum te verplaatsen naar de grachtenstad. Het centrum komt direct naast het nieuw te bouwen zorgcentrum van St. Pieters- en Bloklands Gasthuis.

De beslissing om het gezondheidscentrum naar De Laak te verplaatsen is vooral op inhoudelijke gronden gebeurd. Ouderen in onze maatschappij hebben meer zorg nodig en dan is het zeer praktisch als die zorg voor ouderen zo dicht mogelijk bij huis te vinden is. Dat was ook een van de redenen dat de directeur van het zorgcentrum Pieters- en Bloklands Gasthuis de directeur van de toekomstige gezondheidscentra in Vathorst benaderde. Gesprekken tussen beide directeuren leidden ertoe dat een gezondheidscentrum direct bij het zorgcentrum veel voordelen zou opleveren. Bovendien is deze locatie dichtbij de randboulevard straks met alle vormen van vervoer goed bereikbaar. Er volgden gesprekken met Ontwikkelingsbedrijf Vathorst en in oktober is de knoop doorgehakt om het gezondheidscentrum niet in De Brink maar in De Laak te bouwen. De directeur van het gezondheidscentrum, Barend van Dijk, juicht deze ontwikkeling toe. "Bewoners van het St. Pieters- en Bloklands Gasthuis krijgen zorgvoorzieningen om de hoek. Daarnaast kunnen we straks op verschillende manieren samenwerken. Onder meer door gebruik te maken van bijvoorbeeld de wijk-ziekenboegbedden die het zorgcentrum krijgt."

Het gezondheidscentrum komt straks in een gebouw direct naast het St. Pieters- en Bloklands Gasthuis en krijgt de beschikking over ruim 1800 m2. Hier vestigen zich eerstelijnsvoorzieningen zoals huisartsen, fysiotherapeuten, oefentherapie Mensendieck, eerstelijns psycholoog, apotheek, thuiszorg, ouder- en kindzorg en maatschappelijke werk. Verder werkt het gezondheidscentrum nog aan de komst van een orthopedagoog, eerstelijns psychiater, podotherapeut en logopedist. Boven het gezondheidscentrum zullen woningen worden gebouwd voor alle leeftijdscategorieën.

In De Brink blijven de voorzieningen als de tandarts en de dierenarts. Op de plek waar het gezondheidscentrum in De Brink gebouwd zou worden, komen nu woningen.

De planning is dat het gezondheidscentrum in De Laak op 1 april 2008 zijn deuren opent. Op dit moment kunnen bewoners van Vathorst in de tijdelijke zorgvoorzieningen terecht die aan de Veenweg gehuisvest zijn.



Gemeente Amersfoort