Gemeente Weert

6 december 2005

Plan in stroomversnelling

nieuwe plannen voor stationsstraatgebied weert

Voor het Stationsstraatgebied zijn nieuwe plannen ontwikkeld. Nadat een plan met een woontoren tegenover het station niet kon worden uitgevoerd vanwege te hoge geluidsbelasting, zijn de plannen voor het gebied opnieuw aangepast. Inmiddels ligt er een nieuwe opzet, waarop het college van B&W vandaag positief heeft gereageerd. De commissie Ruimtelijke Ordening buigt zich vanavond in een werkvergadering over de nieuwe bouwplannen. Het is de bedoeling de plannen in 2006 verder uit te werken en nog in datzelfde jaar met de bouw te kunnen beginnen.

Vorig jaar is voor het Stationsstraat e.o. een stedenbouwkundig plan vastgesteld. Het plan bestond uit woningen, winkels en parkeren met als kenmerk een woontoren van 18 verdiepingen aan de zijde van de St. Maartenslaan en een nieuwe verbindingsstraat tussen de Stationsstraat en het station. In het afgelopen jaar hebben de gemeente en Bouwfonds MAB Ontwikkeling verder gestudeerd op het plan en zijn de nodige onderzoeken uitgevoerd voor een bouwplan. Naar aanleiding van deze studies hebben zij moeten constateren dat het geluid van de treinen over het spoor voor teveel overlast zorgt om aan de St. Maartenslaan comfortabele appartementen te kunnen realiseren. Ook zorgen de (wettelijk) noodzakelijke geluidsvoorzieningen voor een financieel onhaalbaar plan. Vanuit stedenbouwkundig opzicht is het plan dan ook opnieuw onder de loep genomen. Door het vervallen van de woontoren komt ook het geplande nieuwe straatje te vervallen.

Winkels en appartementen
Gekozen is dan ook voor een nieuw plan met een heldere opzet: bestaande winkelstructuren versterken en geen nieuwe straat toevoegen. Dat betekent dat het plan een programma kent van circa 2700 m² commerciële ruimte, voornamelijk aan de Stationsstraat maar ook gedeeltelijk aan de St. Maartenslaan, en een parkeervoorziening over 2 lagen voor 210 parkeerplaatsen voor zowel de bezoekers van de winkels als de bewoners. Boven de winkels en het parkeren, op een niveau van circa 4 meter boven maaiveld, wordt een woondek gerealiseerd waaraan in totaal circa 110 appartementen liggen, variërend van 2 tot 4 bouwlagen. De woningen hebben de levendigheid van de stad aan de straatkant en kijken met de andere zijde uit op een mooi aangelegde binnenplaats die toegankelijk is voor de bewoners. Als accent staat in het binnengebied een torentje van 5 woonlagen met een penthouse.

Vervolg
Als de commissie Ruimtelijke Ordening in de werkvergadering van vanavond positief reageert, wordt het plan verder uitgewerkt. De klankbordgroep met o.a. omwonenden en winkeliers en andere belanghebbenden/betrokkenen worden geraadpleegd. Daarna kunnen besluiten worden genomen over de daadwerkelijke realisatie. Begin 2006 zal de planologische procedure moeten worden gestart. Vervolgens wordt er gestreefd naar start van de bouwwerkzaamheden eind 2006.

2005.200 FS


---- --