Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 6 december   |
|2005                                              |


1. Nazorgfonds gesloten stortplaatsen
Op grond van de wet is de provincie verantwoordelijk voor de nazorg van gesloten stortplaatsen van huisvuil. Dat wordt betaald uit een heffing op het storten van huisvuil. De heffing wordt in een apart fonds, het nazorgfonds, beheerd. Gedeputeerde Staten zijn het bestuur van dit fonds en zenden de begroting over het jaar 2006 aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen.

2. Deregulering
In het totaal 98 verordeningen en beleidsregels van de provincie staan ter discussie in de derde fase van het proces van vereenvoudigen en terugdringen van regelgeving. Gedeputeerde Staten willen met de leden van Provinciale Staten en maatschappelijke organisaties in discussie over de regels. Deze discussie moet in juni 2006 zijn afgerond. Dat blijkt uit een stappenplan dat door Gedeputeerde Staten is vastgesteld en aan de statencommissie voor Bestuur en Middelen gezonden wordt.

3. Nota tijdelijk wonen
Er zijn nieuwe uitgangspunten voor de tijdelijke huisvesting van buitenlandse werknemers. De provincie en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) hebben een notitie geschreven over de huisvesting van buitenlandse werknemers. In de praktijk blijkt dat huisvesting van seizoensarbeiders, die werkzaam zijn in zowel de agrarische als industriële sector, soms leidt tot illegale praktijken, slechte woonsituaties en problemen met de openbare orde. De nota geeft een overzicht van de mogelijkheden voor huisvesting van (tijdelijke) werknemers. Er wordt verder aandacht geschonken aan veiligheidsaspecten, de inzet van een gebruikersvergunning en handhaving van het gewenste beleid.

4. 'Kruidenhoeve', POP-subsidie
De bouw van een theehuis en kruidenkas (project de Kruidenhoeve) in Gemert-Bakel komen in aanmerking voor maximaal E 35.737 provinciale subsidie in het kader van de regeling subsidie plattelandsontwikkelingsprogramma (POP). Gedeputeerde Staten hebben het project voorgedragen aan de Dienst Regelingen. Eerder dit jaar was 'De kruidenhoeve' op een reservelijst gezet, omdat de initiatiefnemer niet over de benodigde vergunningen beschikte. Naast de subsidie van de provincie, is E 21.460,20 Europese steun beschikbaar.

5. Handelsmissie China
De provincie Noord-Brabant heeft met haar Chinese zustergemeente Jiangsu afspraken gemaakt over samenwerking op het gebied van technologie, onderwijs, milieu en economie. Zo zal er binnen enkele maanden in Tilburg een vertegenwoordiger van Jiangsu de handelsbetrekkingen tussen beide provincies gaan bevorderen. De handelsmissie heeft ook voor de bedrijven veel waardevolle contacten opgeleverd. Dit staat in het verslag dat is gemaakt van de handelsmissie die de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en de Kamers van Koophandel van 8-18 september maakten. Gedeputeerde Staten hebben dit verslag vastgesteld en ter kennisgeving gestuurd naar de statencommissies Bestuur en Middelen en Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

6. Samenwerkingsovereenkomst Verkeer en Vervoer Noordoost-Brabant
De gemeenten, Rijkswaterstaat, de politie en de provincie hebben afspraken gemaakt over de manier van samenwerken in de regio Noordoost-Brabant op het gebied van Verkeer en Vervoer. Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met een nieuw samenwerkingsconvenant voor de regio. De samenwerking betreft de periode 2006-2009 . De regionale samenwerking is een essentieel onderdeel van de provinciale visie Mobiliteit.

7. Beleidsevaluatie Personenvervoer van Morgen
In het kader van de beleidsevaluatie Personenvervoer van Morgen door Provinciale Staten, sturen Gedeputeerde Staten een notitie met aanbevelingen over de externe communicatie rondom het project OV Netwerk BrabantStad toe aan de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid. De notitie is bedoeld als achtergrondinformatie bij het statenvoorstel over de hefboomfunctie m.b.t. het OV-netwerk BrabantStad. Gemeenten, SRE en provincie gebruiken de aanbeveling uit de notitie bij concrete activiteiten.

8. Beter Bereikbaar Brabant
Voor vijf Brabantse gebieden rond de grote steden is door de provincie, de gemeenten en het Rijk gekeken hoe maatregelen genomen kunnen worden om de mobiliteit te verbeteren. Dit betreft de wegen van de gemeenten, de provincie en het Rijk in een samenhangend pakket. Het doel is zo zicht te krijgen in de knelpunten en oplossingen. Deze studies zijn ook een bouwsteen voor netwerkanalyse voor Brabantstad.

9. Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De inzet van de provincie voor de ondersteuning van de Brabantse gemeenten bij de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning wordt voortgezet waar het de wettelijke taken van de provincie betreft. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. De hoofdprioriteiten zijn de ondersteuning van de kleinere gemeenten, de participatie van patiënten en consumenten in de zorg. Preventief jeugdbeleid, een specifieke taak van de gemeenten, wordt door de provincie ondersteund door het sluiten van convenanten waarin harde afspraken worden gemaakt. Ook provinciale steunfuncties kunnen hierbij een rol spelen.
GS zenden een notitie naar de statencommissie ZWC gestuurd.

10. Rapportage uitvoering wonen-welzijn-zorg
Met de uitvoering van het beleid ten aanzien van wonen, zorg en welzijn zijn in de jaren 2004 en 2005 goede vorderingen gemaakt. Zo zijn er 106 projecten gesubsidieerd uit het combifonds, 149 adviezen uitgebracht aan de minister van VWS op grond van de wet ziekenhuisvoorzieningen, zijn er in de gemeenten Breda, Waalwijk, Eindhoven, Bladel, Geldrop, Uden, en de regio's Helmond, Maasland en 's-Hertogenbosch experimenten gestart met woonzorgzones, subsidieert de provincie het transferpunt Landbouw-Zorg en worden de inspanningen op het gebied van de informele zorg versterkt. Dat alles staat in de rapportage wonen-welzijn-zorg dat Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur zenden.

11. Aankoop natuurgebieden.
Natuurmonumenten en het Noord-Brabants Landschap kunnen met steun van de provincie 28 hectare natuurgebieden aankopen. Het zijn terreinen in de Gorp, de Leij in de gemeente Goirle, het Helvoirts Broek in de gemeente Helvoirt, Valkenhorst in de gemeente Valkenswaard, Maasuiterwaarden in de gemeente Megen en Keent in Ravenstein, gemeente Oss.

12. Watermissie naar Indonesië en Vietnam.
Op uitnodiging van het ministerie van Verkeer en Waterstaat zal gedeputeerde mevr. A. Moons deelnemen aan een watermissie naar Indonesië en Vietnam. Centraal in deze missie van staatssecretaris mevr. A. Schultz van Haegen staan de waterkwaliteit (drink en afvalwater), waterkwantiteit en de veiligheid. De missie zal tussen 9 en 17 december plaats vinden.

13. Internationale conferentie Countdown 2010
In 2006 organiseert de provincie Noord-Brabant een Europese conferentie over de afname van biodiversiteit. In de afgelopen eeuw is er een sterke afname van het aantal soorten planten en dieren vastgesteld. In 2004 heeft de Europese Commissie uitgesproken dat de achteruitgang van soorten in 2010 gestopt zou moeten zijn. De conferentie wordt voorbereid door een deskundigenbijeenkomst in de eerste helft van het jaar.

14. Zinkassen in de Kempen
Kleinschalige, veelvoorkomende saneringen van zinkassen in de Kempen kunnen in de toekomst eenvoudiger en sneller worden uitgevoerd. Gedeputeerde Staten hebben besloten om voor de toetsing van bodemonderzoeken uit te gaan van een speciaal daarvoor ontwikkeld protocol. De provincie anticipeert daarmee ook op een komende wijziging van de Wet Bodemsanering die per 1 januari 2006 ingaat.

15. Woningbouw
In 2005 zullen er naar verwachting 7.500 woningen in Noord-Brabant gereed komen. Dat is minder dan de 10.000 woningen die er jaarlijks in de provincie gereed moeten komen om de groei van de bevolking op te vangen. Dat blijkt uit de rapportage van de woningbouwcijfers die door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Eerder werd voorspeld dat de toename van de woningvoorraad rond de 10.000 stuks zou komen te liggen maar de gemeenten en particuliere partijen slagen er niet in die bouwstroom te realiseren.

16. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan fietspad Boxtel-Oirschot van de gemeente Boxtel wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan Kom Zeeland en Kom 't Oventje van de gemeente Landerd worden gedeeltelijk goedgekeurd. Een verklaring van geen bezwaar voor de verplaatsing van een agrarisch bedrijf naar Berghem wordt verleend, het bestemmingsplan supermarkt Van Hornstraat in de gemeente Boxtel wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Molenstraat van de gemeente Vught wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan Venne West van de gemeente Heusden wordt gedeeltelijk goedgekeurd, een wijziging van het bestemmingsplan buitengebied Vlijmen voor een agrarisch bouwvlak wordt afgekeurd, het bestemmingsplan Heiakker van de gemeente Deurne wordt goedgekeurd, de lijst van goedgekeurde afwijkingen van bestemmingsplannen op grond van artikel 19 WRO is vastgesteld, het bestemmingsplan Zuiderpark-Stadswal van de gemeente 's-Hertogenbosch wordt afgekeurd.

17. Fonds Armoedebestrijding
De beleidsregel voor het provinciale fonds armoedebestrijding is door Gedeputeerde Staten in ontwerp vastgesteld. Het fonds is bedoeld voor de medefinanciering van projecten voor de bestrijding van armoede door gemeenten en organisaties. De ontwerpbeleidsregel geeft de criteria weer waaraan in de toekomst subsidieaanvragen getoetst worden. De ontwerpbeleidsregel wordt met de gemeenten en de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur besproken.


---- --