Dienstenbond CNV

CAO-resultaat Fortisbank. Nu bent u aan zet.
06-12-2005

Er is een CAO-resultaat Fortisbank. Een resultaat dat wij neutraal aan u voorleggen. Dat betekent dat u mag zeggen wat u ervan vindt. Het bereikte resultaat was het maximaal haalbare. Er zijn o.a. afspraken gemaakt over loon en looptijd, arbeidsongeschiktheid, pensioen en levensloop, een nieuw functiewaarderings- en salarissysteem, compensatie zorgverzekeringswet en Internationale Collegialiteit.

De tekst van het onderhandelingsresultaat kunt in de volgende bijlagen vinden:

fortis_Onderhandelingsresultaat_2006.pdf

fortis_Onderhandelingsresultaat2006_HBS.pdf

fortis_Onderhandelingsresultaat2006_pensioen.pdf

fortis_OnderhandelingsresultaatInfonet_voorloper.pdf

fortis_Onderhandelingsresultaat2006_WIA.pdf

fortis_Onderhandelingsresultaat2006_profbelonen.pdf

In hoofdlijnen is het volgende afgesproken:

Loon en looptijd
De CAO loopt van 1 januari 2006 tot 1 januari 2008. Op 1 januari 2006 ontvangt u een loonsverhoging van 1,5% en op 1 januari 2007 ontvangt u ook een loonsverhoging van 1,5%.

Arbeidsongeschiktheid
Als u ziek wordt ontvangt u de eerste 4 maanden 100% van het salaris, de volgende 8 maanden ontvangt u 90% van uw salaris. Het 2e ziektejaar ontvangt u 80% van uw salaris. Na de 2 ziektejaren ontvangt u bij volledige arbeidsongeschiktheid een aanvulling tot 80% van uw salaris. Bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid ontvangt u over het arbeidsongeschikte deel 80% van het salaris.

Pensioen en Levensloop
Per 1 januari 2006 is het wettelijk niet meer toegestaan om een prépensioenregeling te hebben. Daarom is er met Fortisbank een afspraak gemaakt voor een levensloopregeling. Iedere medewerker ontvangt 3,5% als budget voor levensloop. Medewerkers vanaf 40 jaar ontvangen daarbovenop nog een extra budget variërend van 3,5% tot 11,5%. Voor medewerkers van 55 jaar en ouder blijven de oude rechten tellen, dat is wettelijk toegestaan. Concreet betekent het dat u kunt kiezen of u levensloopverlof tussentijds of aan het einde van de loopbaan (als een soort prépensioen) opneemt. Uw opgebouwde prépensioenrechten kunt u laten staan of in de levensloopregeling zetten. Hoewel dat oorspronkelijk niet de bedoeling was is na aandringen van onze kant met Fortisbank afgesproken dat bij opname van levensloop gedurende 6 maanden pensioen opgebouwd kan worden. Daarnaast geldt dat voor wat betreft de overige arbeidsvoorwaarden er wordt gehandeld in de geest van de huidige sabbatical leaveregeling.

Door prépensioen om te zetten in levensloop is de keuzevrijheid van u flink gestegen. U kunt immers kiezen wanneer u het verlof opneemt. Op deze manier is deze regeling zowel voor jongeren als voor ouderen aantrekkelijk.

Functiewaarderings- en beloningssysteem
Op grond van internationale afspraken wilde Fortisbank het functiewaarderings- en beloningssysteem wijzigen. Zowel voor een periodieke verhoging als voor de winstuitkering als de beoordelingstoeslag heeft dat gevolgen. Voor de periodieke verhoging komt in de plaats een verhoging afhankelijk van de performance van uzelf. Voor de winstuitkering en de beoordelingstoeslag komt een jaarlijkse bonus in de plaats. Deze bonus komt tot stand op basis van de performance van uzelf, de business en Fortis wereldwijd. In overleg of op verzoek van de ondernemingsraad is het mogelijk om de bonus meer van uw persoonlijke performance te laten afhangen. Concreet betekent het dat u zelf invloed heeft op uw eigen bonus. Vanzelfsprekend zijn er afspraken gemaakt over garanties.

Zorgverzekeringsstelsel
U ontvangt 15 euro per maand als werkgeversbijdrage ter compensatie voor het zorgverzekeringsstelsel.

Internationale Collegialiteit
Er wordt 10.000 euro beschikbaar gesteld aan een project om onze vakbondscollegas in Servië te steunen.

Overige onderwerpen

- Er wordt samen met de medezeggenschap tijdens de CAO-periode nagedacht over inzetbaarheid en levensfase bewust personeelsbeleid. Doel is om medewerkers bij Fortisbank in alle levensfasen inzetbaar voor werk te houden;


- In het nieuwe Sociaal Plan komt een afspraak over outsourcing;


- De interne arbeidsmarkt, dus de eigen Fortismedewerkers, zullen meer ingezet worden dan uitzendkrachten;


- Er komt een mogelijkheid om ook 38 uur per week te werken.

Het resultaat is het maximaal haalbare. De CNV Dienstenbond legt het neutraal aan u voor. U bent nu aan zet. U kunt zich uitspreken over dit resultaat. Dat kunt u doen via secfd@cnvdibo.nl. U heeft tot 20 december 2005 de tijd.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga (i.wiersinga@cnvdibo.nl). telnr. 023 56 51 052.

Nog even dit . U bent lid. Uw collega nog niet? Door fiscale verrekening met Fortisbank is dat nog voordeliger. En wij zijn al de goedkoopste. U kunt vast uw collega van het nut van het lidmaatschap overtuigen. Wij rekenen op u!