Gemeente Berkelland


Sloop en bodemsanering ABCTA-terrein Beltrum start in januari

De gemeente Berkelland is eigenaresse van het terrein aan de Meester Nelissenstraat in Beltrum waar jarenlang mengvoederbedrijf ABCTA was gevestigd. De gemeente heeft het voornemen de daar aanwezige gebouwen te slopen en de bodemverontreiniging voortgekomen uit de bedrijfsmatige activiteiten te saneren.

Voordat dit kan worden aangepakt moet een aantal acties uitgevoerd worden, namelijk het aanvragen van een sloopvergunning en het aanvragen van een beschikking op grond van de Wet bodembescherming.

De sloopwerkzaamheden vallen uiteen in asbestverwijdering en het feitelijke sloopwerk. Naar verwachting starten de sloopwerkzaamheden begin januari 2006, te beginnen met het verwijderen van asbest op en in het gebouw door een daarvoor gecertificeerd bedrijf gevolgd door bovengrondse sloop van het voormalige ABCTA gebouw. Dit alles wordt voorafgegaan door een aanvraag om een sloopvergunning. Deze aanvraag wordt in BerkelBericht gepubliceerd.

Na deze bovengrondse sloop moet de aangetoonde bodemverontreiniging gesaneerd worden. Uit diverse bodemonderzoeken is gebleken dat de grond en het grondwater ernstig verontreinigd zijn geraakt met milieuvreemde stoffen. Om deze verontreinigingen te saneren wordt een saneringsplan opgesteld waarin de saneringsdoelstellingen beschreven staan. Dit wordt voorgelegd aan Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland die naar verwachting in een beschikking op grond van de Wet bodembescherming hun goedkeuring (op basis van de onderliggende bodemonderzoeken) afgeven.

Na afronding van deze bodemsanering worden alle ondergrondse ruimten gesloopt en het terrein met grond opgevuld.

Volgens planning kan de feitelijke sloop van het voormalige ABCTA gebouw vanaf begin januari 2006 worden uitgevoerd, hetgeen bij benadering 2 maanden in beslag gaat nemen. Los van dit traject wordt de bodemproblematiek opgepakt.

Informatie over dit onderwerp is verkrijgbaar bij de afdeling Technisch Ontwerp en Realisatie, de heer W.M. Meijer, telefoon 0545-250 289 voor wat betreft de bodemsanering of de heer R.F.J. Asschert, telefoon 0545-250 271 voor de overige werkzaamheden. Samenvatting De gemeente Berkelland is eigenaresse van het terrein aan de Meester Nelissenstraat in Beltrum waar jarenlang mengvoederbedrijf ABCTA was gevestigd. De gemeente heeft het voornemen de daar aanwezige gebouwen te slopen en de bodemverontreiniging voortgekomen uit de bedrijfsmatige activiteiten te saneren.

Mutatiedatum 05/12/2005