Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Gedupeerden Shell in gesprek met topman Van der Veer: 'Kom beloften verantwoord ondernemen na!'

Amsterdam, 6 december 2005 --- Op donderdagochtend 8 december heeft Milieudefensie, samen met een delegatie van Shell-gedupeerden uit de hele wereld een gesprek met Shell-baas Jeroen van der Veer. De topman besloot persoonlijk tot dit gesprek na klachten1 van gedupeerden tijdens Shell's aandeelhoudersvergadering in juni van dit jaar over het onverantwoorde ondernemen van het bedrijf.

Vertegenwoordigers van lokale gemeenschappen, de zogeheten 'fenceline communities', zijn woedend over de problemen die Shell veroorzaakt in hun omgeving. Voornaamste punten van gesprek zijn: dat Shell met de echte betrokkenen moet praten in gebieden waar omwonenden klachten hebben over het bedrijf; dat Shell binnen twaalf maanden bij al haar vestigingen op een controleerbare manier de luchtkwaliteit gaat meten; dat Shell in ontwikkelingslanden dezelfde hoogwaardige technologie toepast als in het Westen; dat Shell zich minimaal moet houden aan de lokale wetgeving en dat Shell verouderde en gesloten fabrieken moet opruimen en zonder vervuiling achterlaten.

Wat: Gesprek Milieudefensie, Shell-gedupeerden met topman Jeroen van der Veer Wanneer: Donderdagochtend 8 december

Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu bij Milieudefensie: 'Dit is een unieke kans voor Jeroen van der Veer om zijn koosnaam 'groene Jeroen' waar te maken. Tot nu toe hebben de gedupeerden weinig gemerkt van zijn herhaalde belofte om van Shell een bedrijf te maken dat verantwoord ondernemen serieus neemt.'

Aan het gesprek zullen deelnemen: Norbert George (Curaçao), Cesar Augusto Pereira (Brazilië), Patrick Naagbanton (Nigeria), Desmond D'Sa (Zuid-Afrika), Hilton Kelley (VS), Denny Larson (VS), Paul de Clerck (België) en Anne van Schaik (Nederland).2

Meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie, telefoon 020 5507333 of 06 2959 3873


1 Zie het rapport 'Lessons Not Learned', downloadbaar via www.milieudefensie.nl. Friends of the Earth Nigeria publiceerde in juni het rapport 'Gasflaring in Nigeria', waar Shell en andere oliemaatschappijen schade veroorzaken door het affakkelen van gas. Ook dat rapport kunt u downloaden via bovengenoemde website.


2 In de bijlage de biografieën van de buitenlandse vertegenwoordigers.

Bijlage: biografieën van de buitenlandse vertegenwoordigers.

Norbert George (Curaçao) Norbert George is voorzitter Stichting Humanitaire Zorg Curaçao. Een van de kwesties waarmee hij zich actief mee bezighoudt is de vervuiling van de voormalige Shell-raffinaderij op Curaçao. Door de dagelijkse uitstoot van normoverschrijdende concentraties giftige stoffen die daarvan het gevolg is, kampen 7000 mensen met chronische longaandoeningen en vinden jaarlijks vier mensen voortijdig de dood. In het hoge-risicogebied wonen meer dan 20.000 mensen (circa 12,5 procent van de totale bevolking van Curaçao), waaronder 5.000 kinderen. Tegen alle adviezen in zijn er drie hotels gevestigd in dit gebied; toeristen worden niet op de hoogte gesteld van de gezondheidsrisico's die men er loopt.

Cesar Augusto Pereira (Brazilië) Cesar Augusto Pereira vertegenwoordigt het Coletivo Alternative Verde van Sào Paulo. Twintig jaar lang produceerde Shell pesticiden en olieproducten in Vila Carioca en Paulinia in de staat Sào Paulo. In januari 2005 is Shell door de Braziliaanse rechter gesommeerd te stoppen het dumpen van gifafval en drinkwaterbronnen gifvrij te maken. Maar Shell weigert tot op de dag van vandaag verantwoordelijkheid te nemen voor de gezondheidsklachten van (oud)werknemers en omwonenden die in verband worden gebracht met de productie van de giftige stoffen in de Shellfabrieken.

Patrick Naagbanton (Nigeria) Patrick Naagbanton is vertegenwoordiger van de Niger Delta Project for Environment, Human Rights and Development. hij voert campagne om lokale gemeenschappen te beschermen tegen de negatieve gevolgen van oliewinning. Naagbanton is betrokken bij de rechtszaak van lokale gemeenschappen tegen het affakkelen van gas van diverse oliemaatschappijen, waaronder Shell. Het Nigeriaanse gerechtshof bepaalde op 14 november 2005 dat Shell onmiddelijk moet stoppen met het affakkelen van gas.

Desmond D'Sa (Zuid-Afrika) Desmond D'Sa woont in Durban en vertegenwoordigt South Durban Community Environmental Alliance (SDCEA). Hij voert actie om de grote vervuiling te stoppen vlakbij de Shell-raffinaderij in Zuid-Durban. D'Sa is verontwaardigd omdat Shell met twee maten lijkt te meten. Zo is de Shell-raffinaderij in Denemarken vele malen schoner dan de Shell-raffinaderij in Durban.

Denny Larson (USA)
Denny Larson is directeur van Global Community Monitor, een internationale organisatie voor mensenrechten en milieu, die lokale gemeenschappen uit de hele wereld ondersteunt om een schone leefomgeving te bewerkstelligen. Larson publiceerde 'Frontline Witness', een ooggetuigenverslag van schendingen van de mensenrechten door Shell (zie www.shellfacts.com). Larson bedacht de 'bucket brigades', een luchtmonitorsysteem, dat gebruikt wordt door lokale gemeenschappen met industriële buren in vijftien landen.

Hilton Kelley (USA)
Hilton Kelley is geboren in Port Arthur en werd stuntman in Hollywood. In 2000 keerde hij terug naar Port Arthur en richtte daar Community In-power Development Association (CIDA) op om de gemeenschap te helpen zich te ontwikkelen. De inwoners van Port Arthur vertelden hem dat ontwikkeling geen zin had omdat Port Arthur te vervuild was om er te wonen. Daarom besloot CIDA zich bezig te gaan houden met het milieu. Shell is een van de grote vervuilers van de omgeving.


---