Ingezonden persbericht


Microsoft en EU partners tonen IT-economie stimulerende innovaties

Samenwerking met Europese onderzoekers uit de wetenschap, overheid en industrie

Schiphol-Rijk, 6 december 2005 - Vandaag demonstreerde Microsoft samen met een aantal Europese partners, waaronder GapGemini, WiseKey en Gemplus, een aantal innovatieve en opvallende R&D-producten en -activiteiten, tijdens de jaarlijks Microsoft European Research and Innovation Day (MERID). Getoond werd een aantal geavanceerde technologieën van de Europese onderzoeksafdelingen van Microsoft, samen met die van diverse partners uit de wetenschappelijke en industriële wereld. Bezoekers waren in de gelegenheid om van gedachten te wisselen met vooraanstaande wetenschappers en kregen een glimp van verschillende 'next-generation' technologieën op het gebied van mobiliteit, beveiliging en interoperabiliteit. Hiermee werd aangetoond dat de Europese technologiesector actiever is dan ooit, waarbij innovatie leidt tot economische groei en meer banen.

"Wij doen al ruim tien jaar onderzoek in Europa, omdat hier een aantal van de meest briljante denkers, technische universiteiten en innovatieve partners te vinden zijn", zegt Jean-Philippe Courtois, President van Microsoft International. "In dit tijdperk van globalisering is het voor Europa belangrijk dat het niet alleen een goed gebied is om zaken te doen, maar dat er ook geweldige innovaties plaatsvinden. De producten en ideeën die afkomstig zijn uit onze Europese onderzoeksafdelingen en die vandaag werden gedemonstreerd, laten duidelijk zien dat Europa een enorm potentieel biedt en voorop loopt bij nieuwe ontwikkelingen in de IT-sector."

Tijdens de Innovation Day kwamen vertegenwoordigers van de Europese Unie, onderzoekers, studenten, ondernemers, kleine ondernemers, handelsorganisaties en overheidsvertegenwoordigers bijeen om over de toekomst van de Europese R&D te discussiëren. Ook Carl Bildt, voormalig premier van Zweden en Speciaal Afgezant van VN, bezocht dit jaar het evenement.

Bildt, Courtois en Rick Rashid, senior vice-president en hoofd van Microsoft Research, gaven tijdens het evenement keynote speeches over diverse onderwerpen: de waarde van Public Private Partnerships om R&D en innovatie in Europa te stimuleren, de 6e en 7e European Framework-programma's, het CIP-programma, i2010 en het Microsoft European Science Initiative.

Na de keynote presentaties konden deelnemers een technologiebeurs bezoeken met innovaties uit heel Europa, uit alle industriesectoren. Daarnaast was dit een gelegenheid voor de bezoekers om ideeën uit te wisselen met de aanwezige overheidsvertegenwoordigers.

Meer informatie over de Microsoft European Research and Innovation Day is te vinden op http://www.microsoft.com/emea/researchandinnovationday/.

Deelnemers
Jean-Philippe Courtois is President van Microsoft International en staat aan het hoofd van de verkoop-, marketing- en serviceafdelingen van alle regio's buiten de VS, inclusief Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Japan en China. Courtois is tevens lid van de Adviesraad van het Centrum voor Europees Beleid en hij is lid van de Board van CSR Europe. Hij heeft gediend als co-chairman van de Global Digital Divide Initiative Task Force van het World Economic Forum.

Richard (Rick) F. Rashid is momenteel hoofd van de wereldwijde activiteiten van Microsoft Research. Voorheen was hij de directeur van Microsoft Research, waarbij hij zich voornamelijk bezighield met besturingssystemen, netwerktechnologie en multiprocessors. Rashid is in 1994 gepromoveerd tot president van Microsoft Research en werd in 2000 senior vice president.

Carl Bildt was van 1991 tot en met 1994 premier van Zweden. Daarna speelde hij een rol bij verschillende Balkan-kwesties, eerst als Speciale Afgevaardigde van de VN en later als Speciaal Afgezant van de VN voor dit gebied. Momenteel houdt hij zich bezig met de diverse aspecten van de internationale politiek, ondernemerschap en innovatie. Tijdens zijn ambtstermijn als premier was hij verantwoordelijk voor de toetreding van Zweden tot de Europese Unie en heeft hij er tevens voor gezorgd dat zijn land een belangrijke spreker op het gebied van IT werd.

Microsoft Research
Microsoft Research is in 1991 opgericht en houdt zich uitsluitend bezig met theoretisch en toegepast wetenschappelijk onderzoek op het gebied van computerwetenschappen en softwareontwikkeling. De doelstellingen zijn om de gebruikersbeleving op computerapparatuur te verbeteren, de kosten voor het ontwikkelen en onderhouden van software terug te brengen, en om geheel nieuwe computertechnologieën uit te vinden. Onderzoekers houden zich bezig met ruim 55 verschillende onderzoeksgebieden en werken daarbij samen met vooraanstaande academische, overheids- en bedrijfswetenschappers, om vooruitgang te stimuleren in gebieden zoals graphics, spraakherkenning, gebruikersinterfaces, natuurlijke spraak, programmeertools en -methodes, besturingssystemen en netwerken, en mathematische wetenschappen. Microsoft Research telt ruim 700 medewerkers, verdeeld over zes labs in Redmond (VS), San Francisco (VS), Cambridge (GB), Beijing (China) en Bangalore (India). De External Research and Programs Group binnen Microsoft Research richt zich uitsluitend op het op- en uitbouwen van relaties met colleges en universiteiten, om leermogelijkheden en -middelen te verbeteren, technologische innovatie te stimuleren en Microsoft te positioneren als waardevolle technologiepartner voor het hoger onderwijs. Meer informatie is te vinden op www.research.microsoft.com.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is een bekend innovator op het gebied van software, diensten en technologie voor zowel zakelijk als persoonlijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan oplossingen en diensten die mensen en organisaties overal ter wereld in staat stelt hun ambities te verwezenlijken.

Ingezonden persbericht