Partij van de Arbeid


Den Haag, 6 december 2005


PvdA projectgroep Verzorgingsstaat:


De Wet van de Wederkerigheid


De PvdA-projectgroep Verzorgingsstaat presenteert het rapport "De Wet van de Wederkerigheid". Het rapport gaat over de kernvraag van de sociaal-democratie: hoe organiseren we in de toekomstige samenleving de noodzakelijke solidariteit. De projectgroep gaat uit van drie kernwaarden: wederkerigheid, vertrouwen en ondeelbare verantwoordelijkheid. Solidariteit kan alleen bestaan als zowel de samenleving als de burger rechten en plichten serieus nemen. Het recht op ondersteuning is gekoppeld aan de plicht tot werken, het recht om eisen aan de burger te stellen is verbonden aan de plicht voor banen te zorgen en leren te faciliteren. Het vertrouwen van de burger in de verzorgingsstaat is niet gebaat bij grote stelselwijzigingen die een groot politiek of maatschappelijk draagvlak ontberen. De projectgroep bedoelt met ongedeelde verantwoordelijkheid dat verantwoordelijkheid niet mag worden afgewenteld door burgers, overheid of sociale partners.


Het rapport De Wet van de wederkerigheid zal de komende periode dienen als basis voor een verdere discussie binnen de PvdA over de toekomst van de verzorgingsstaat en zal dienen , samen met de resultaten van de discussie hierover, als bouwsteen voor het programma voor de volgende Tweede-Kamerverkiezingen.


De projectgroep Verzorgingsstaat staat onder leiding van Han Noten. Verder bestaat de projectgroep uit Jan Bugter, Jet Bussemaker, Hans Kamps, Kees van Kersbergen, Trudie Knijn, Arie Kraaijeveld, Paul Tang, Ella Vogelaar en Jan van Zijl.


Het rapport van de projectgroep Verzorgingsstaat maakt deel uit van de rapportenreeks die de PvdA maakt naar aanleiding van het rapport "De kaasstolp aan diggelen"uit 2002. In dit rapport werd een aantal fundamentele dilemma's genoemd waar de PvdA zich in het kader van haar inhoudelijke vernieuwing over zou moeten buigen.


Voor informatie: Altie Blanken 06 215 66 951