Gemeente Nijmegen

persbericht

|DATUM NUMMER PERSBERICHT        |
|6 december 2005 p083            |
Carillon Stevenstoren beiert minder uitbundig

Het carillon van de St. Steventoren zal overdag niet meer elke kwartier beieren. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan klachten over geluidsoverlast uit de buurt. Dankzij de beperking voor de carillonconcerten blijven de kerkklokken als vanouds elk heel en half uur slaan. Het nieuwe luid- en beierregiem is opgenomen in de milieuvergunning voor de St. Stevenskerk.

Het beieren en luiden van de klokken klinkt niet iedereen als muziek in de oren. En net als café's en podia is ook de kerk gebonden aan voorschriften en wordt met een milieuvergunning de zogenoemde 'geluidsruimte' bepaald. Dit om de geluidsoverlast voor de buurt binnen aanvaardbare normen te houden.

Net als elke kerkklok slaan ook de klokken van de Stevenstoren elk uur het aantal slagen van het uur. In Nijmegen slaat de Stevenstoren echter ook elk half uur het aantal slagen van het komende uur. Dit omdat de klok tot een eeuw geleden slechts één wijzer had. De kleine wijzer die de uren aangeeft ontbrak. De St. Stevenskerk onderscheidt zich daarmee van andere kerken. Om de overlast beperkt te houden zwijgt de kerktoren overigens al van tien uur 's avonds tot acht uur 's morgens. Ook in het nieuwe luid- en beierregiem blijven deze tijden gehandhaafd.

In de nieuwe milieuvergunning blijft ook ruimte om elk half uur het aantal slagen van het komende uur te slaan. Die ruimte is gevonden door niet meer elk kwartier het carillon te laten beieren. Het carillon klinkt nog wel op de hele uren. Ook blijven de carillonconcerten op (markt)maandag en in de zomermaanden op donderdag gehandhaafd. Tijdens de Vierdaagse en bij speciale gelegenheden worden eveneens carillonconcerten gegeven.

Het luiden van de klokken voor een religieuze viering en bij huwelijken en uitvaarten valt niet onder de Wet Milieubeheer. Dat betekent dat de klokken dan ook gewoon geluid mogen worden.

Over de nieuwe milieuvergunning is vooraf uitgebreid met alle betrokkenen overleg gevoerd. De nieuwe vergunning ligt vanaf 19 december zes weken ter inzage.

Korte Nieuwstraat 6

6511 PP Nijmegen

Telefoon (024) 329 91 11

Telefax (024) 329 22 92

E-mail gemeente@nijmegen.nl


Postadres

Postbus 9105

6500 HG Nijmegen

Voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer 024-3292380
---- --