GS-besluitenlijst d.d. 6 december 2005 Provincie Drenthe

Weeknummer: 49

Nummer

Onderwerp

Besluit


1.

Bestuurlijk overleg met Meppel d.d. 6 december 2005.

Ingestemd met de voorgestelde agenda en deze met uitnodiging toegestuurd aan de burgemeester en betrokken wethouders van Meppel.

Kennisgenomen van annotaties en

bespreekpunten bij de agenda en ingestemd met de adviezen.

Vastgesteld de bestuurlijke en ambtelijke delegatie.


2.

Plan van aanpak POP-uitwerking bergingsgebieden Zuid-Drenthe.

Naar aanleiding van de wateroverlast in 1998 heeft de provincie in samenwerking met de waterschappen besloten onderzoek in te stellen naar bergingsgebieden. Deze bergingsgebieden zijn naast andere maatregelen noodzakelijk om de doelstelling te kunnen realiseren dat de wateroverlast beperkt wordt tot een maatschappelijk aanvaardbaar niveau. Bij de vaststelling van POPII was de noodzaak en de ligging van de bergingsgebieden in het zuiden van de provincie nog niet bekend. Vandaar dat in het POPII op dit punt een uitwerkingsopdracht is opgenomen. Dit plan van aanpak is de eerste aanzet voor de uitwerkingsopdracht die in het POPII is opgenomen.


3.

Beleidsregel subsidieverlening Mensen in het middelpunt.

Gedeputeerde staten hebben een beleidsregel voor de verlening van incidentele prestatiesubsidies ter uitvoering van de Contourennota Mensen in het middelpunt vastgesteld. De beleidsregel worden gepubliceerd als provinciaal blad en op de website van de provincie.


4.

Culturele gemeente 2007.

Gedeputeerde staten van Drenthe hebben besloten om het verzoek van de gemeente Hoogeveen om zich in het culturele seizoen 2007-2008 te presenteren als Culturele Gemeente van Drenthe te honoreren. Het college nodigt Hoogeveen uit om voor 15 april 2006 een uitgewerkt projectplan voor de culturele gemeente in te dienen.


5.

Subsidieverzoek door Stichting Joods Monument Ruinen voor monument.

Ondanks het feit dat gedeputeerde staten waardering hebben voor het initiatief is het subsidieverzoek voor de oprichting van een Joods Monument in Ruinen ter nagedachtenis van 11 Joodse medeburgers afgewezen vanwege het lokale karakter ervan. Dit ligt ook in de lijn met eerdere besluitvorming inzake herdenkingsactiviteiten in het kader van 60 jaar bevrijding. Aan lokale initiatieven werd geen financiële bijdrage verleend door de provincie.


6.

Onderzoek naar Geuremissie bij Kappa
Triton te Coevorden.

Besloten is Witteveen en Bos opdracht te verstrekken voor onderzoek naar de geuremissie bij Kappa Triton te Coevorden en een gelijke verdeling van de kosten over Provincie, Gemeente en Kappa Triton


7.


2e wijziging Begroting 2006.

PS voorgesteld de 2e wijziging van de Begroting 2006 vastgesteld.

8.

Uitvoering motie Werken in de zorg van 15 juni 2005.

In de vergadering van de provinciale staten van 15 juni 2005 hebben Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten gevraagd om na te gaan of de onderwijsinstellingen in voldoende mate inspelen op de ontwikkelingen in de zorgsector. Deze ontwikkelingen betreffen de dubbele vergrijzing, waarmee bedoeld wordt de vergrijzing in het personeelsbestand in de zorgsector (hoge uitstroom van beroepsbeoefenaren) en van de samenstelling van de bevolking van Drenthe (toename van de behoefte aan zorg). Gedeputeerde Staten hebben de indruk dat de onderwijsinstellingen in voldoende mate inspelen op deze ontwikkelingen en dat aanvullende provinciale initiatieven niet noodzakelijk zijn. Dit wordt schriftelijk, met een nadere toelichting, aan Provinciale Staten medegedeeld.

9.

Awb-bezwaarschrift van Lichtveld Buis & Partners BV, namens DIKABO BV te Assen, inzake het opleggen van een last onder dwangsom in verband met overtreding van de Wet milieubeheer.

GS hebben op advies van de Commissie van advies voor de bezwaarschriften en klachten besloten 1. het bezwaarschrift gegrond te verklaren voor wat betreft de begunstigingstermijn en deze daarom te stellen op 22 december 2005 2. de overige bezwaren ongegrond te verklaren 3. het bestreden besluit voor het overige in stand te laten en 4. het verzoek om vergoeding van proceskosten af te wijzen.

10.

Leader en provinciale subsidie voor het project Natuurwerkplaats Anderen.

Het College van Gedeputeerde Staten heeft besloten om voor de bouw van een natuurwerkplaats bij Anderen een subsidie beschikbaar te stellen van 100.000 euro uit het Leader programma voor Oost Drenthe. Uit de provinciale reserve vitaal platteland wordt een bijdrage beschikbaar gesteld van 80.000 euro. De stichting Vanboeijen zal samen met de scholengemeenschap Winklerprins deze werkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking en zeer moeilijk lerende kinderen gaan

11.

Financieel toezicht begrotingen 2006 gemeenten en gemeenschappelijke regelingen in Drenthe.

Voor het jaar 2006 hebben GS besloten geen enkele van de Drentse gemeenten onder preventief (=vooraf) toezicht te plaatsen. Alle gemeenten hebben aangegeven dat in het begrotingsjaar 2009 een structureel sluitende begroting zal worden gepresenteerd. De gemeenten vallen daarom in het jaar 2006 onder het repressief (=achteraf) toezicht.

Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuurs-recht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.

Mededelingen