Gemeente Boxmeer


Herinrichting kern Overloon uitgevoerd en afgerond

Samen met diverse organisaties heeft de gemeente Boxmeer een herinrichtingsplan opgesteld voor Overloon. Doel van het plan is het toeristisch versterken van Overloon en omgeving. Het plan is inmiddels uitgevoerd en heeft geleid tot zeer positieve
(samenwerkings)resultaten. De evaluatienota over dit project is op 22 november jl. door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld.

Om alle belangen in het proces zo goed mogelijk te kunnen behartigen is gekozen voor een interactieve wijze van totstandkoming van het project. De essentie hierbij was de leefbaarheid van de kern Overloon te verbeteren door gebruik te maken van bestaande potenties.

Het plan is tot standgekomen in samenwerking met de dorpsraad Overloon, het bestuur van de Theobaldusparochie, het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum, de ondernemersvereniging, de Stichting Gemeenschapshuis, Pantein, Huize Loôn, Kragten landschapsarchitectuur en het Zoo Parc in Overloon.

Doelstelling visie
Het doel van het project was het verbinden van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum met het Zoo Parc via het 14 Oktoberplein. Hierbij moest een evenwicht worden gezocht tussen de leefbaarheid en verkeersveiligheid waarbij zowel de toerist als de eigen inwoners centraal stonden en zich thuis moesten voelen.

Projectsubsidies
Voor de uitvoering van het project Toeristische infrastructuur Overloon was ca. 5,6 miljoen euro benodigd. Voor het project zijn diverse subsidies ontvangen met een totaal van ca. 3,3 miljoen euro. Hiervan is 3 miljoen euro Ceressubsidie ontvangen vanuit de Europeese Unie met als doel het stimuleren van de werkgelegenheid en het versterken van de leefbaarheid in de kleine kernen op het platteland.

Project in fasen
De visie die ten grondslag ligt aan de herinrichting van de infrastructuur voor de kern Overloon is uitgevoerd in drie fasen, lopend vanaf 2002 tot en met 2005.

In fase 1 werden de fietsvoorzieningen en de reconstructie van de Vierlingsbeekseweg gerealiseerd. De reconstructie van de weg heeft door een zogenoemd stilwegdek een geluidsreductie opgeleverd van ca. 4dB(A). Hiervoor heeft de gemeente Boxmeer in het kader van de Stimuleringsregeling stillewegdekken van het ministerie van VROM een subsidiebedrag verkregen van ca. 120.000 euro.

In fase 2 zijn de volgende projecten gerealiseerd: herinrichting museumplein, aanleg parkeerterrein museum, een aantal wegen werden heringericht zodat de wegen in nauwere relatie tot het 14 Oktoberplein kwamen te staan met als doel een zogenoemde gevoelsmatige en fysieke verblijfsfunctie te realiseren. Bovendien is de aansluiting van de Stevensbeekseweg op het Zoo Parc aangepast zodat de verkeersveiligheid sterk verbetert. Hiervoor heeft de provincie Noord-Brabant een subsidie verstrekt van 40.000 euro.

In fase 3 zijn het 14 Oktoberplein en de Museumlaan heringericht. Ook zijn er voetpaden aangelegd om het Oorlogs- en verzetsmuseum fysiek te verbinden met het Zoo Parc en de 14 Oktoberplein.

Onderdeel van de herinrichting was tevens de vervanging van de bestaande riolering, de waterleidingen en de aanpassing van de beplanting. Verder is de verlichting aangepast. In mei 2005 vond de opening plaats van het vernieuwde centrum van Overloon.

Kunstroute
De route Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum - centrum Overloon - Zoo Parc is voorzien van diverse (kunst)objecten. De objecten hebben een uitdagende en kindvriendelijke vormgeving en sluiten aan op de bezoekersdoelen: oorlogsmuseum en dierentuin. Het betreft zeven dierenbeelden die de bezoeker van a naar b leiden.