Provincie Noord-Holland

6-12-2005

Onderwerp

Grootste watersportprovincie gaat structureel bijdragen in exploitatietekort Plassenschap Loosdrecht

Marieke Ottevanger

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben besloten structureel bij te dragen in het exploitatietekort van het Plassenschap Loosrecht en omgeving. Het gaat om bijna 400.000,- per jaar. Bij de provinciegrenswijzing tussen Noord-Holland en Utrecht van 2002 bij de vorming van de gemeente Wijdemeren is een groot deel van het recreatiegebied Plassenschap Loosdrecht en omgeving, voornamelijk de plassen, in de provincie Noord-Holland komen te liggen. Daarmee werd de provincie Noord-Holland dè watersportprovincie van Nederland.

De afgelopen jaren is er binnen het bestuur van het Plassenschap Loosdrecht, waarin naast beide provincies ook de gemeenten Wijdemeren, Breukelen en Loenen zitten, intensief gesproken over de toekomst. Problemen met de financiering waren daarbij een belangrijk aandachtspunt. De financiële problemen werden nog groter door recente uittreding van de gemeente Utrecht. Daarvoor moet nog een afkoopsom worden bepaald. Het bestuur van het Plassenschap heeft nu aan alle deelnemers gevraagd om in te stemmen met een toekomstscenario, waarbij de 3 gemeenten en beide provincies hun bijdrage structureel toezeggen. De provincie Noord-Holland heeft hier dus mee ingestemd, op voorwaarde dat ook de provincie Utrecht positief besluit over haar deelname.

GS vinden het gebied van groot belang voor recreatie en hechten ook aan de natuur- en landschapwaarde van het plassengebied. Eind december moet blijken of alle deelnemers hier achter staan en het Plassenschap weer toekomst heeft. Dan zullen nog wel keuzes moeten worden gemaakt in het takenpakket en de inkomsten van het Plassenschap, om het op termijn wegvallen van een bijdrage van de gemeente Utrecht te compenseren.

Het Plassenschap Loosdrecht bevordert de belangen van recreatie en de kwaliteit van het landschap van de Loosdrechtse Plassen en omgeving. Bekend zijn onder andere de recreatie eilanden in de plassen en recreatiegebied De Strook