Rabobank Nederland

"Eindelijk herstel economie eurozone in 2006" Rabobank Nederland, 06/12/2005 14:54
---

Na enkele matige jaren zal de Eurozone in 2006 eindelijk weer een robuuste economische opleving laten zien. Voor Nederland resulteert dit in zon 2 procent groei waarmee het herstel lijkt door te zetten. Dit stelde voorzitter Bert Heemskerk van de raad van bestuur van Rabobank Nederland vandaag bij de presentatie van de Visie op 2006. Volgend jaar draait het om de consument. De in de loop van 2005 voorzichtig ingezette verbetering van het consumentenvertrouwen kan in 2006 resulteren in een toename van de consumptieve bestedingen. De afgelopen jaren was dit steeds de ontbrekende schakel in het economisch herstel, aldus Heemskerk. In de jaarlijks terugkerende Visie op -publicatie presenteren de Rabobank-economen hun financieel-economische verwachtingen voor het volgende jaar. Zij voorzien dat de groei van de wereldeconomie in 2006 op peil blijft. De lichte verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar ondersteunt de Europese concurrentiepositie. Dat leidt tot een aantrekkende export. Hoewel de olieprijs fors is opgelopen, blijft de inflatieverwachting beperkt. De positieve ontwikkelingen op de Europese aandelenbeurzen kunnen een extra impuls verwachten van de gunstige winstontwikkeling. De vooruitzichten voor 2006 stemmen daarom positief.

Herstel Eurozone economie Hoewel de groei van de wereldeconomie robuust zal zijn, verwacht de Rabobank voor 2006 wel verschuivingen tussen de regios onderling. De Verenigde Staten en China zullen wat minder hard groeien maar daar staat een groeiversnelling in Japan en de Eurozone tegenover. Het consumentenvertrouwen blijft de Achilleshiel van de economie van de Eurozone. De Europese consument was de laatste jaren erg onzeker, mede door het in de Eurozone gevoerde macro-economisch en financieel-economisch beleid. De forse ingrepen in de sociale zekerheid en de gezondheidszorg en de ingrepen in de arbeidsmarkt hebben de consument terughoudend gemaakt. Hierin lijkt in de loop van 2005 enige verbetering te zijn gekomen. Als het herstel van het consumentenvertrouwen in 2006 doorzet en resulteert in een stijging van de consumptieve bestedingen, zal de economie in 2006 harder groeien dan de afgelopen jaren het geval was.

Rente blijft laag De voorziene licht oplopende korte rente zit het herstel niet in de weg omdat de rente nog altijd erg laag blijft. Andere factoren kunnen een conjuncturele opleving echter wel hinderen. Wil onze groeiverwachting uitkomen, aldus Heemskerk, dan zullen schokken in de vorm van een pandemie als gevolg van de vogelgriep moeten uitblijven. Ook mogen de geopolitieke spanningen niet verder oplopen.

Koopkrachtondersteuning geeft impuls Heemskerk benadrukt dat de Nederlandse economie in 2006 door een voorzien herstel van de koopkracht een positieve impuls van de consumptieve bestedingen kan verwachten. De consument ervaart thans veel onzekerheden door de verandering in onder andere het zorgstelsel en de introductie van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Als deze verdwijnen zal hij, mede gesteund door de aangekondigde koopkrachtondersteuning van de overheid, eindelijk de hand weer van de knip kunnen halen. Samen met de positieve ontwikkelingen in de wereldhandel en de aantrekkende bedrijfsinvesteringen resulteert dit voor 2006 in een economische groeiverwachting van 2 procent. Hiermee komt eindelijk een eind aan de jarenlange benedengemiddelde groeiprestatie. Dit neemt niet weg dat er kwetsbare partijen blijven.

Vooruitzichten woningmarkt blijven positief De Nederlandse woningmarkt heeft zich in 2005 zoals verwacht opnieuw goed aan het sombere economische klimaat in ons land weten te onttrekken. Ook de vooruitzichten voor 2006 zijn positief. Ondanks de verwachte stijging van de rentes blijft het niveau hiervan zeer laag. Het aantrekken van de economische groei in 2006 zal daarnaast voldoende krachtig zijn om de remmende invloed van de oplopende rentetarieven te compenseren. Daarnaast is het huidige herstel van de nieuwbouwproductie nog steeds onvoldoende krachtig om het structurele woningtekort op belangrijke delen van de koop- en huurmarkt daadwerkelijk terug te dringen. De Rabobank verwacht dat de huizenprijzen in 2006 gemiddeld met circa 2½% zullen stijgen.

MKB verdient steun Het is hoog tijd voor een steuntje in de rug van het MKB, aldus Heemskerk. Deze ondernemers hebben de afgelopen jaren zwaar te lijden gehad van de zwakke koopkrachtontwikkeling. De Rabobank pleit daarom voor een forse verlaging van de loonkosten via een daling van de werkgeverspremies. Dit verlaagt de kosten voor de ondernemer, zonder de koopkracht van consumenten aan te tasten. Om een dergelijke impuls zit de Nederlandse economie nu hard verlegen.

Het rapport en de achtergrondstudies zijn te vinden op www.rabobankvisie.com