Rabobank Nederland

"Meer samenwerking bedrijfsleven en ontwikkelingssamenwerking" Rabobank Nederland, 06/12/2005 16:40
---

Het bedrijfsleven moet meer samenwerken met de Nederlandse overheid in ontwikkelingslanden. Het ministerie van ontwikkelingssamenwerking zou hiertoe ook meer financiële middelen ter beschikking moeten stellen voor duurzame projecten in die landen. Het Nederlandse bedrijfsleven is namelijk zeer actief in vele ontwikkelingslanden en daardoor uitstekend in staat om haalbare, duurzame projecten in die landen te identificeren. Door dergelijke publiek private partnerships zal het eerder mogelijk zijn de VN millennium doelstellingen te bereiken, aldus Bert Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank Nederland. Heemskerk deed zijn uitspraken tijdens de presentatie van de Visie op 2006. Ter gelegenheid van deze bijeenkomst verscheen de Rabobank studie De handen ineengeslagen. Partnerschappen voor ontwikkeling. De Rabobank heeft de oproep van minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking om partnerschappen met het bedrijfsleven te realiseren met enthousiasme omarmd. Op 15 november j.l. werd door de Rabobank samen met Solidaridad en het ministerie een nieuw garantiefonds gestart waarmee kleine en middelgrote boerenbedrijven in ontwikkelingslanden gemakkelijker betaalbare kredieten kunnen krijgen. Dit is slechts één van de Rabobank initiatieven die door de jaren heen zijn gerealiseerd. Het Rabobank Development Program, waarin sinds dit jaar alle Rabobank-inspanningen in ontwikkelingslanden zijn gebundeld, beschikt over kennis, menskracht en middelen om de lokale financiële sector, in alle stadia van ontwikkeling, te ondersteunen.

Impuls voor ontwikkelingslanden Het nieuwe medefinancieringsstelsel van het ministerie dat per 2007 van start zal gaan, maakt geld vrij voor nieuwe initatieven. Voor het bedrijfsleven liggen hier volop kansen. Als 5 procent van het budget van OS voor partnerschappen beschikbaar komt, hebben we het over 200 miljoen euro, aldus Heemskerk. Het is vanzelfsprekend dat ondernemers dan binnen een partnerschap met een minstens evengroot bedrag over de brug moeten komen. Dit kan een aanzienlijke financiële impuls voor ontwikkelingslanden betekenen.

Publiek private partnerschappen Een partnerschap is niet alleen voor de Rabobank aantrekkelijk, maar kan voor veel bedrijven mogelijkheden bieden activiteiten in ontwikkelingslanden op te starten of uit te breiden, aldus Heemskerk. Niet voor niets zijn er al 11 publiek-private partnerschappen gerealiseerd sinds minister Van Ardenne haar Call for Ideas vorig jaar lanceerde.

Uitbreiding initiatief Rabobank bepleit een sterke uitbreiding van dit initiatief ten gunste van nieuwe en lopende duurzame projecten van het bedrijfsleven. Zo voeren tientallen Nederlandse bedrijven duurzame activiteiten uit op het gebied van bijvoorbeeld aidsbestrijding, waterzuivering en microfinance. Door een nauwere samenwerking tussen bedrijfsleven, NGOs en de Nederlandse overheid en een aanmerkelijk, grotere financiële injectie, zullen de millennium doelstellingen eerder kunnen worden bereikt, aldus Heemskerk.

De studie De handen ineengeslagen. Partnerschappen voor ontwikkeling is, evenals Visie op 2006 te vinden op www.rabobankvisie.com.