Gemeente Heusden


6 december 2005

Venne West 3: gemeente en ontwikkelaars bouwen 40% huurwoningen


Venne West 3: gemeente en ontwikkelaars bouwen 40% huurwoningen 6-12-2005
In de nieuwe wijk Venne West 3 wordt, in tegenstelling tot berichten in de media, 40% van de woningtypen verhuurd. Dat wil zeggen: van de 414 wooneenheden worden 163 huurwoningen gebouwd. Van deze huurwoningen vallen 91 woningen onder de sociale sector, 11% van het totaal aantal woningen is zorggerelateerd. De overige huurwoningen zijn de duurdere huurwoningen. Hiermee voldoet de verdeling huur en koop geheel aan de cijfers die in de visie op het wonen vastgesteld zijn, terwijl de woonverdeling in Venne West 3 al voor de vaststelling van de woonvisie in een overeenkomst is vastgelegd. Venne West is nadrukkelijk niet opgenomen in de prestatieverplichting. Mede daarom is het niet opgenomen in de prestatieafspraken met Woonveste.

Voor de gemeente biedt de wijze waarop de nieuwe wijk wordt ingevuld de mogelijkheid om gespreid over de hele gemeente sociale huur- en koopwoningen te bouwen. Bijvoorbeeld in de ZuidWest Kwadrant worden ook circa 75 woningen in de sociale sector door Woonveste gebouwd. Het college van Heusden was in een eerder stadium van plan dit gebied aan een projectontwikkelaar te verkopen. Woonveste is daarnaast in de gelegenheid gesteld om op diverse kleinere gebieden in de gemeente projecten te ontwikkelen. Tevens heeft het college van Heusden bij de stedelijke vernieuwing in Oud Heusden en de bredescholen een bijzondere samenwerking met Woonveste gezocht.

De ontwikkeling van locatie Mommersteeg vergt een bijzondere procedure; Woonveste is slechts eigenaar van een deel van het plangebied. Tegelijkertijd treedt Woonveste op als projectontwikkelaar. Dat maakt het overleg en de samenwerking complex. Hierdoor vergt de planvorming helaas meer tijd.

Door de huidige wijze van bouwen ontstaat er door de hele gemeente heen een gelijkwaardige verdeling tussen huur en koop, sociale en vrije sector. Hierdoor is er ruimte voor het natuurlijke verloop van de woningbehoefte binnen alle kernen van de gemeente.

Wethouder Klijs en de andere collegeleden nodigen de bezorgde burgers uit om met hem in gesprek te gaan over de zorgen die zij in de media uiten. Hij geeft graag een toelichting op de aantallen te bouwen woningen en de gevolgde procedures.