VVD



Nieuws

6 dec 2005 - Kamer geeft Van der Laan geen groen
licht voor nieuw cultuursubsidiesysteem

Kamer geeft Van der Laan niet het groene licht voor haar voorstellen voor een nieuw cultuursubsidiesysteem

Een overgrote meerderheid in De Tweede Kamer heeft vandaag vóór de motie Nijs en Leerdam gestemd. ,,Daarmee geeft de Kamer staatssecretaris Van der Laan géén groen licht voor haar voorstellen voor een nieuw cultuursubsidiesysteem'', aldus Nijs, woordvoerder cultuur voor de VVD. De Staatssecretaris van Cultuur moet eerst de vóór- en nadelen van de introductie van het Engelse systeem onderzoeken, voordat de Kamer een oordeel wil vellen over haar huidige voorstellen. In het tweede kwartaal worden de nieuwe voorstellen van de staatssecretaris verwacht.

Volgens Nijs heeft het Britse model twee belangrijke voordelen. Ten eerste: mensen voelen zich meer betrokken bij, en hebben meer interesse voor, cultuur door de regionale opzet van de zogenoemde 'arts councils'. In deze regionale kunstraden kunnen mensen meebeslissen over de rol van cultuur in hun regio. Cultuur komt hiermee in het midden van de samenleving te staan. Ten tweede: deze kunstraden stellen de Britten in staat om een cultuurbudget dat vele malen groter is dan in Nederland met veel minder aantal ambtenaren te beheren. Dit komt doordat de politiek op een grotere afstand is gezet.

Liberalen hechten er groot belang aan dat zoveel mogelijke mensen in aanraking komen met cultuur. De VVD verwacht dan ook dat het Britse model het bereik van cultuur sterk vergroot.