Groen!

Brussel, 6 december 2005

Persdienst Groen! Ron Hermans - woordvoerder Sergeant De Bruynestraat 78-82 | 1070 Anderlecht | tel 02 219 19 19 | fax 02 223 10 90 | gsm 0473 90 30 66

e-mail pers@groen.be | persteksten http://www.groen.be/pers/

Garry Kasparov en Bart Staes (Groen!) klagen de verslechterende toestand inzake

De toestand in Rusland is zorgwekkend. Onafhankelijke media worden uitgeschakeld, de parlementaire oppositie wordt gemarginaliseerd en de verkiezing van de gouverneurs werd afgeschaft. Zakenmensen, milieu- en mensenrechtenactivisten en wetenschapslui die worden beschouwd als mogelijke tegenstanders worden gevangen gezet of gedwongen het land te verlaten.

Poetin's adminstratie viseert nu ook een ander belangrijke gedeelte van de civiele maatschappij, met name de niet-gouvernementele organisaties. Op 23 november nam de Doema in eerste lezing een wet aan (370 voor, 18 tegen en 3 onthoudingen) die erop gericht is de activiteiten van NGO's die in Rusland werken aan banden te leggen. Deze wet wordt deze week in de Doema besproken tijdens een tweede lezing.

De lokale verkiezingen op 4 december in Moskou werden gekenmerkt door machtsmisbruik van de partij die aan de macht was. Het lijkt er steeds meer op dat Poetin's regime vermeende nationalistische en fascistische bedreigingen zal gebruiken om onbeperkt aan de macht te blijven. De zogenaamde parlementaire verkiezingen in Tsjetsjenië zijn een teken van het falende, corrupte en inefficiënte beleid van Poetin in de noordelijke Caucasus.

Kasparov en Staes geven tijdens de persconferentie inzicht in de situatie en roepen de EU en de OVSE op tot actie. De oproep is ook gericht aan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht die vanaf 1 januari 2006 voorzitter wordt van de OVSE. In zijn beleidsnota van 10 november 2005 rept hij maar summier over de situtaie in Rusland.