Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kabinet: vervoer voor kwetsbare groepen wellicht naar gemeenten

Nieuwsbericht, 6-12-2005

Zes vervoersregelingen voor mensen die minder mobiel zijn, worden in de toekomst wellicht ondergebracht bij de gemeenten.

Die mogelijkheid wil het kabinet in 2006 onderzoeken. Door de verantwoordelijkheid voor alle vervoersregelingen bij gemeenten te leggen, hoopt het kabinet het vervoer voor kwetsbare groepen klantvriendelijker te maken. Het gaat om het bovenregionaal vervoer gehandicapten (Valys), een deel van het zittend ziekenvervoer, AWBZ-vervoer naar dagbesteding en vervoer in het kader van de reïntegratie van gehandicapten (wet REA). De vervoersregelingen uit de Wet voorziening gehandicapten en het leerlingenvervoer vallen al onder gemeenten.

Op dit moment is het aanbod van het vervoer voor mensen met een beperking verspreid over diverse instanties. Dat is onoverzichtelijk. Mensen hebben te maken met verschillende regelingen, meerdere loketten, verschillende manieren van indicatiestelling en hoge administratieve lasten.

Experimenten
Het kabinet hecht aan een goede voorbereiding vanwege de complexe manier waarop het vervoer nu is georganiseerd. In 2006 komen er experimenten om te kijken hoe de kabinetsideeën voor de vervoersregelingen vorm kunnen krijgen. De experimenten krijgen zoveel mogelijk praktische aansluiting bij de lopende pilots bij gemeenten voor de invoering van de Wmo. Naast de bundeling van het bijzonder vervoer, wil het kabinet ook de samenwerking onderzoeken tussen de vervoersregelingen en het openbaar vervoer.

Het ministerie van VWS verkent de mogelijkheden van een bundeling samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Openbaar Vervoerautoriteiten en cliënten- en brancheorganisaties.