Gemeente Dordrecht


---

Kwaliteit van het onderwijs in Dordrecht is verbeterd

Dordrecht blijft investeren in leren

Ronald van Dijk

In Dordrecht gaat 78% van de peuters naar een peuterspeelzaal. Het streefcijfer is 70%. De deelname van autochtone en allochtone peuters is gelijk. 91% van de leerlingen van de basisscholen presteert op taalgebied op of boven het landelijke gemiddelde bij de Eindtoets Basisonderwijs. Het aantal basisscholen met leerlingen van wie tenminste één van de ouders in Nederland is geboren en een laag opleidings- of beroepsniveau heeft, is verdubbeld van vijf naar tien. Deze leerlingen zijn evenredig verdeeld over het openbaar, christelijk of katholiek onderwijs. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de zesde onderwijsmonitor.
Wethouder Veldhuijzen: "Uit de gegevens van de onderwijsmonitors kunnen we zien dat de kwaliteit van het onderwijs langzaam maar zeker verbetert. Ik vind dit een positieve ontwikkeling en een steun in de rug voor allen die zich daarvoor inspannen".

Voortijdig schoolverlaten
Het percentage van het aantal voortijdige leerplichtige schoolverlaters is in de periode 1998-2004 gedaald met 32%. In de periode 1998-2003 is het aandeel voortijdige schoolverlaters van de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) voltijd gestegen van 33% naar 37%. Bij de Beroeps Begeleidende Leerweg, het leren in combinatie met werken, is een daling waargenomen van 42% naar 17%. Het aandeel allochtone voortijdig schoolverlaters uit het MBO daalde van 61% naar 42%. De voortijdige schoolverlaters van het Da Vinci College gaan voor 15% werken, voor 15% naar een andere school en 16% is niet gemotiveerd.

Slagingspercentage in het voortgezet onderwijs
Het slagingspercentage op de theoretische leerweg en op het VWO strookt met het landelijk gemiddelde. De HAVO blijft met 86% geslaagden achter bij het landelijk gemiddelde van 91%. De beroepsgerichte leerweg presteert net boven het landelijk niveau van 94%.

Over het tijdvak 1998-2004 is in het derde leerjaar op de Dordtse scholen voor het voortgezet onderwijs een lichte stijging van het onderwijsniveau te zien. Het aandeel VWO is gestegen van 22% naar 24%. Op HAVO-niveau zien we een stijging van 14% naar 19%. De opleiding gemengde en theoretische leerweg is steeds minder in trek, namelijk een daling van 33% naar 23%. Bij de beroepsgerichte leerwegen is een toename te zien van 31% naar 34%.

Onderwijsmonitor
De onderwijsmonitor bevat cijfers over de voorschoolse periode, het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Dordrecht. De monitor wordt sinds 1999 uitgebracht. Het onafhankelijk onderzoeksbureau van de gemeente, het Sociaal Geografisch Bureau, heeft de monitor opgesteld.

Redactie
Ietske Roest
Communicatie

telefoon (078) 639 89 83

email i.roest@dordrecht.nl

Informatie