Gemeente Maassluis

451 stankklachten in november

Dit is een persbericht van de DCMR Milieudienst Rijnmond

De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond heeft in de maand november 451 stankklachten behandeld. Dat zijn 109 klachten minder dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar in de maand november. Vorig jaar november werden 447 stankklachten bij de meldkamer behandeld.

Cerexagri, Pernis
Op 24 november ontving de meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond net voor vijf uur in de namiddag een bedrijfsmelding van chemiebedrijf Cerexagri op de Vondelingenplaat (ten westen van Pernis). Een defecte koppeling van de slang tussen een wagon en tank veroorzaakte een lekkage van een halve liter (tertiair-butyl-)mercaptaan. Mercaptaan wordt gebruikt als geurstof in onder andere aardgas en stinkt al bij kleine hoeveelheden. Omdat het hard waaide en regende was de stank van de mercaptaan snel overgewaaid en bleef het aantal klachten in Schiedam beperkt tot vijftien.

Asfalt Productie Rotterdam Rijnmond, Pernis Op 30 november ontving de meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond verspreid over de dag stankklachten uit Vlaardingen en Schiedam. Inwoners van Vlaardingen en Schiedam klaagden over een vieze geur van verbrand rubber en uitlaatgassen. Sommigen hadden last van een prikkelende tong, bij enkelen sloeg de stank op de keel. In totaal kwamen 55 klachten binnen. Na uitvoerig onderzoek van de uitrukdienst van de DCMR en het Havenbedrijf Rotterdam werd duidelijk dat de Asfalt Productie Rotterdam Rijnmond te Pernis de overlast veroorzaakte. De juiste oorzaak werd nog niet gevonden omdat de productie om vijf uur 's middags stopte waardoor ook de stankklachten ophielden. Het bedrijf onderzoekt waardoor de stank werd veroorzaakt.

Overige klachten
Alle andere stankklachten die deze maand zijn binnengekomen, zijn niet beschreven in dit bericht, maar wel behandeld. Deze klachten zijn weliswaar groot in aantal, maar ze zijn op te delen in kleinere aantallen per bedrijf. Of ze zijn toegeschreven aan een bepaald industriegebied, omdat bij de klachten geen bedrijf is gevonden dat de overlast heeft veroorzaakt.
De meldkamer van de DCMR onderzoekt milieuklachten van de bevolking en neemt waar mogelijk actie om de overlast te stoppen. De klachten worden geregistreerd, waarbij de gegevens van de klagers vertrouwelijk worden behandeld. Een milieuklacht is 24 uur per dag in te dienen op telefoonnummer (010) 47 33 333 of via website www.dcmr.nl/milieuklacht.