Gemeente Gilze en Rijen

Ruim 17,5 miljoen euro voor verkeer- en vervoerprojecten in 2006

Gebiedsgerichte aanpak Midden-Brabant investeert flink in het verkeer

Wethouder Wagemakers heeft namens de gemeente Gilze en Rijen het plan voor gebiedsgerichte aanpak van Verkeer en Vervoer Midden-Brabant ondertekend.

De andere ondertekenaars van het plan waren wethouders van de zeven andere Midden-Brabantse gemeenten en gedeputeerde Janse de Jonge van de provincie Noord-Brabant. Naast de gemeenten maken ook de provincie, Rijkswaterstaat en de politie deel uit van het samenwerkingsverband.

Door het plan goed te keuren, zijn de betrokken gemeenten akkoord gegaan met een integraal pakket aan verkeersmaatregelen die in 2006 worden uitgevoerd. Daarnaast hebben de betrokken bestuurders voor elke gemeente een totaalpakket van mensgerichte maatregelen goedgekeurd. Al deze maatregelen tezamen kosten 17,6 miljoen euro. De provincie geeft de regio hiervoor een subsidie van bijna 4,3 miljoen euro.

Pakket maatregelen

De belangrijkste infrastructuurprojecten uit het pakket aan maatregelen bestaan uit de aanleg van 30 km/uur gebieden binnen de kernen, de aanleg van een groot aantal 60 km/uur gebieden buiten de bebouwde kom en het Duurzaam Veilig herinrichten van een groot aantal wegen. Daarnaast is door de partijen ook veel geld geïnvesteerd in fietspaden, het verbeteren van de bereikbaarheid van de regio en het optimaliseren van de doorstroming van het Openbaar Vervoer. Verder valt het op dat de regio relatief veel geld investeert in de zogenaamde mensgerichte maatregelen om de verkeersveiligheid te bevorderen. Alle gemeenten investeren bijvoorbeeld in 2006 in het Brabants Verkeersveiligheidslabel voor scholen en ondersteunen regionale acties van de politie, zoals de actie De scholen zijn weer begonnen en de regionale actie fietsverlichting.

Accenten

Naast investeringen in projecten die de verkeersveiligheid bevorderen is meer dan in het verleden aandacht besteed aan de bevordering van het openbaar vervoer en het verbeteren van een regionaal fietspadennet, zodat op de kortere afstand een alternatief ontstaat voor de auto.