Rijksuniversiteit Groningen

155 - Eén jaar stoppen met roken verbetert klachten COPD patiënt

Datum: 6 december 2005

Wanneer patiënten met de longziekte COPD stoppen met roken, krijgen zij minder luchtwegklachten, terwijl cognitieve functies als reactiesnelheid en oog-handcoördinatie verbeteren en ook de kwaliteit van leven toeneemt. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Brigitte Willemse, uitgevoerd aan de afdelingen Pathologie en Longziekten van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Voor het onderzoek gebruikte Willemse een stoppen-met-roken programma met intensieve begeleiding, waarmee opmerkelijk goede resultaten geboekt worden. Iets meer dan de helft van de deelnemers is een jaar na het programma nog steeds gestopt met roken.

COPD is een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische obstructieve bronchitis. Bij longemfyseem vermindert de elasticiteit van de longen, waardoor een patiënt kortademig wordt. Chronisch obstructieve bronchitis is een vernauwing van de luchtwegen, veroorzaakt door slijmophoping en verdikking van de luchtwegwand. Tabaksrook is de belangrijkste oorzaak van COPD: negentig procent van de patiënten heeft gerookt of rookt nog steeds. Naar schatting twintig procent van de rokers krijgt de ziekte.

Intensief programma
Voor haar onderzoek bestudeerde Willemse de longfunctie, luchtwegontsteking, luchtwegovergevoeligheid, luchtwegklachten, cognitieve functies en kwaliteit van leven van 63 rokers, zowel mensen mét als zonder de ziekte COPD. De proefpersonen volgden daarna gedurende een jaar een intensief programma om hen te helpen van het roken af te komen. De mensen die waren gestopt werden na twee, zes en twaalf maanden opnieuw onderzocht.

Tegenstelling
Bij COPD-patiënten die stoppen met roken verminderen luchtwegklachten en de overgevoeligheid van de luchtwegen. Hoewel de klachten afnemen, nemen bepaalde onderdelen van de ontsteking in de luchtwegen toe, een opvallende tegenstelling. Toch is een dergelijke toename van de ontsteking volgens de promovenda niet per se slecht. Een ontstekingsreactie kan ook bedoeld zijn om beschadigd weefsel te herstellen en kan dus na stoppen met roken een heel andere rol spelen dan daarvoor.

Begeleiding
Proefpersonen die meededen aan het onderzoek kregen gedurende een jaar intensieve begeleiding bij het stoppen met roken. Het programma is gebaseerd op een 9 weken durend stoppen-met-roken programma van de Stichting Volksgezondheid en Roken (STIVORO). Een van de opvallende conclusies uit het onderzoek is dat een dergelijke gericht programma een relatief hoog rendement heeft. Na één jaar was nog steeds 52 procent van de deelnemers van de sigaretten af. Dat dit echt zo was bleek uit urinemonsters van de deelnemers, die onderzocht werden op aanwezigheid van cotinine, een afbraakproduct van nicotine. "Mensen kregen tijdens het stoppen erg veel aandacht, dat heeft het wel makkelijker gemaakt, denk ik. Het kan ook zijn dat de deelname aan een wetenschappelijk onderzoek voor mensen een extra motivatie was om vol te houden", aldus Willemse.

Curriculum Vitae
Brigitte Willemse (Nijmegen, 1973) studeerde milieugezondheidskunde in Maastricht. Ze verrichtte haar promotieonderzoek binnen het Groningen Research Institute for Asthma and COPD (GRIAC), aan de afdelingen Pathologie en Longziekten van het UMCG. Het onderzoek is gefinancierd door het Nederlands Astma Fonds (NAF) en de Stichting Astma Bestrijding (SAB). Momenteel loopt Willemse co-schappen in het UMCG. IN de zomer van 2006 begint zij met de vooropleiding interne geneeskunde voor de opleiding tot longarts.