Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 6 december 2005

Kabinetsbeleid reductie administratie lasten

Beleving regeldruk ondernemer is ook een last

Het kabinet doet onvoldoende om de regelgeving en de administratieve lasten terug te dringen. Halfslachtige maatregelen lossen het daadwerkelijke probleem niet op. Die conclusie trekt fractievoorzitter van As van de Lijst Pim Fortuyn aan de vooravond van het overleg tussen het Kabinet en de Tweede Kamer over de vermindering van de administratieve lasten.

Van As (LPF) zal morgen pleiten voor een meer servicegerichte overheid. "Het is onacceptabel dat je voor een vergunningsaanvraag nog steeds verschillende ambtenaren langs moet om allerhande uittreksels te halen. "Eén loket voor de burger, terwijl de betreffende ambtenaren de verdere afhandeling dienen te regelen, evenals de controle op het voldoen aan de verschillende eisen. Wij zijn tegen het huidige systeem waarin de indiener zelf moet aantonen dat hij aan de eisen voldoet."

Ook de kosten die worden berekend voor verschillende handelingen moeten wat Van As betreft drastisch omlaag: "zeven euro voor een A4'tje waarop staat waar je geboren bent, waar halen ze het vandaan? Dit zijn de lasten die door de burger worden ervaren, niet het al dan niet kunnen invullen van formulieren op het internet. De Lijst Pim Fortuyn wil dat er een maximum komt aan de kosten, die gemeenten in rekening brengen voor hun handelingen. "De overheid is er voor de burger en niet andersom. Er is geen winstoogmerk dus die prijzen moeten omlaag. Als er tekorten ontstaan, dan snijdt de overheid maar in eigen vlees en niet in dat van de belastingbetalende burger", aldus Van As.

De Lijst Pim Fortuyn juicht de inspanning van het kabinet toe om de administratieve lasten en de overbodige regelgeving terug te dringen. Regels zijn een noodzakelijk kwaad, we zien er dan ook het liefst zo min mogelijk. De burger en het bedrijfsleven blijven echter tegen ambtelijke muren aanlopen, die onvoldoende worden geslecht.

Ook de horecabranche moet tegemoet worden gekomen: "Steeds veranderend beleid betreffende brandveiligheid heeft tot gevolg dat ondernemers met de regelmaat van de klok hun pand moeten verbouwen. Begrijp me niet verkeerd, een drama als in Volendam moet worden voorkomen, maar het probleem daar betrof het toezicht op en de naleving van het beleid, niet het beleid zelf. We zijn wat dat betreft doorgeslagen na die afschuwelijke oudejaarsnacht." Daarnaast moet de veel gehoorde klacht van strijdige regels in de horeca voor eens en voor altijd uit de wereld worden geholpen. "De Arbo en brandweer maken ruzie over de wijze waarop een doorgang in een pand vorm krijgt en de ondernemer weet ondertussen niet naar wie hij moet luisteren, terwijl de verzekering in het geval van ongevallen op voorhand laat weten niet uit te keren. We hebben het hier over een branche waar 300.000 mensen in werken, die gaan we toch niet op zo'n manier om zeep helpen?"

"Dit kabinet bepleit dat al het mogelijke wordt gedaan om de administratieve lasten en regelgeving te schrappen, maar stelt dat de burger en het bedrijfsleven zijn niet op de hoogte zijn van de actuele regelgeving. In plaats van zich zo minachtend op te stellen kan zij zich beter richten op de problemen, zoals die ervaren worden",aldus Van As.




Lijst Pim Fortuyn