Gemeente Den Haag

december 2005
Plan voor Laak-Noord: Nieuwbouw school en 22 woningen (6 december)

Nieuwe aanblik hoek Noordpolderkade / Cylinderstraat

De aanblik van de Noordpolderkade en de Cylinderstraat in Laak-Noord gaat de komende jaren ingrijpend veranderen. Het voormalige onderkomen van basisschool De Dobbelsteen, het huidige pand van kinderdagverblijf Pieterbas en het naastgelegen pand De Molenwijck worden de komende jaren gesloopt en maken plaats voor nieuwbouw. Op de vrijgekomen plek wil het Haagse college van burgemeester en wethouders vervolgens tien eengezinswoningen, twaalf appartementen en een nieuwe school (Esloo Praktijkonderwijs) bouwen.

Wethouder Heijnen (Onderwijs) is blij met de nieuwe school voor praktijkonderwijs. Na jaren lang in een bedrijfspand op de Binckhorst te hebben gezeten, krijgen de leerkrachten en leerlingen eindelijk een echte school.
De bouw van de nieuwe school start al volgend jaar (2006). Het schoolgebouw komt grofweg op de plek waar nu het oude pand van basisschool De Dobbelsteen staat. Dat pand wordt samen met de voormalige directeurswoning (De Spil) begin volgend jaar gesloopt. De overige gebouwen op de hoek van de Noordpolderkade en de Cylinderstraat blijven staan tot naar verwachting begin 2008. Zodra ook die panden zijn gesloopt, start de bouw van de in totaal 22 nieuwe koopwoningen.

'Noodzakelijke ingreep'
Wethouder Marnix Norder van Ruimtelijke Ordening, Stedelijke vernieuwing en Wonen spreekt van een 'noodzakelijke ingreep'. "Dit plan is een nadere uitwerking van eerdere constateringen in het plan van aanpak Laak-Noord. Nieuwbouw is de beste oplossing. De hoek van de Noordpolderkade en de Cylinderstraat maakt een frisse start en daarmee krijgt de wijk weer een nieuw duwtje in de goede richting." De komende maanden worden de plannen nader uitgewerkt en ook gaat de gemeente op zoek naar een geschikte ontwikkelaar voor de woningen. Om de realisatie van de woningen mogelijk te maken, investeert de gemeente Den Haag bij dit project 412.000. Dit geld is afkomstig uit de bijdrage die de gemeente in het kader van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) van het Rijk heeft ontvangen.